Bi radi spekli orehovo potico?
Bi radi spekli orehovo potico?
Kaj potrebujemo za testo?
Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 dag kvasa, 2 dag sladkorja, 5 dag masla, 4 rumenjake, 3 do 4 dl mleka in žlico kisle smetane.
Kaj potrebujemo za nadev?
Potrebujemo: 10 dag masla, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, nastrgano limonino lupinico, 4 žlice sladke smetane, 60 dag zmletih orehov, 3 beljake in jajce (za premaz).
Opis postopka
V ½ dl toplega mleka stopi kvas. V skledo presej moko. Na sredini naredi jamico in vanjo vlij mleko s kvasom, dodaj malce sladkorja, pomešaj z moko in pusti, da vzhaja. Ob robu sklede dodaj sol. Maslo, sladkor, rumenjake in kislo smetano zmešaj v skodelici, da zmes naraste, nato prilij vroče mleko. Tekočo zmes prelij v skledo z moko in zamesi testo. Gneti ga tako dolgo, da postane gladko. Skledo pokrij in pusti na toplem, da testo vzhaja.
Medtem maslo penasto umešaj z rumenjaki, sladkorjem in limonino lupinico, dodaj smetano in polovico zmletih orehov ter rahlo primešaj sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljaj, namaži z nadevom in potresi s preostalimi orehi. Potico tesno zvij, položi v namaščen model in prepikaj s pletilko, da gre odvečni zrak ven. Daj na toplo in pusti, da testo vzhaja. Vzhajano namaži z razžvrkljanim jajcem (lahko opustiš), še enkrat prepikaj in daj v pečico, segreto na 180 °C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo zmanjšaj na 175 °C in peci 60 minut.
Opomba: Če imate pečico starejšega tipa, je začetna temperatura 200 °C, če je ventilatorska, pa zadostuje 180 °C. Če ima potica bogat nadev, naj se peče 60 minut, drugače zadostuje 40 do 45 minut.
Članek je bil najprej objavljen v božični izdaji tednika Družina (51-52/2021).