Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Berlin kot križišče mladih iz vse Evrope

Objava: 28. 12. 2011 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Berlin kot križišče mladih iz vse Evrope

Danes se v nemški prestolnici začenja 34. Evropsko srečanje mladih, ki ga pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja.

Evropsko srečanje mladih, ki ga tokrat že štiriintridesetič pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, letos prvič poteka v Berlinu, kjer se na novi postaji “Romanja zaupanja na zemlji” zbira okrog 30.000 mladih iz vse Evrope in drugih celin.

Kot so v napoved srečanja zapisali prireditelji, nemška prestolnica za pet dni postaja »križišče mladih iz vse Evrope in simbol združene Evrope«. Srečanje v Berlinu namreč vstopa v čas, ko Evropa potrebuje svež dah življenja in ko se mnogi sprašujejo o temeljih in mejah evropske solidarnosti. V Berlinu bo, kot napovedujejo prireditelji, brat Alois, prior Skupnosti v Taizéju, pozval udeležence, naj se napotijo k izvirom vere in hkrati iščejo načine, kako preseči razpršitev in razdrobljenost današnje Cerkve in družbe.

Program srečanja v Berlinu se osredotoča na tri molitve dnevno: zjutraj v eni od okoli 160 župnij, ki sodelujejo pri srečanju, opoldne in zvečer pa na berlinskem razstavišču. Med večerno molitvijo bo br. Alois nagovoril udeležence. Mladi, ki jih bodo gostile družine v Berlinu z okolico, se bodo zjutraj srečevali s kristjani v krajevnih občestvih in odkrivali znamenja upanja v njihovih soseščinah. Popoldne bodo sodelovali v različnih delavnicah o izvirih vere ter o zavzetosti v služenju drugim. Na voljo bodo različne teme – duhovne, družbene, politične, ekonomske in umetniške. Na primer: v nemškem parlamentu (Reichstag) bodo mladi s člani zveznega nemškega parlamenta razpravljali o temi “Za pravičnejši svet: politika in naša državljanska odgovornost”. Med delavnicami sta načrtovana tudi srečanje z židovsko skupnostjo ter obisk velike mošeje.

Srečanje ima tudi konkretno solidarnostno sporočilo: mladi udeleženci srečanja so namreč povabljeni, da pomagajo pri humanitarnem projektu, ki ga Skupnost v Taizéju organizira za Severno Korejo. V Berlin tako prinašajo preproste medicinske pripomočke in zdravila, ki bodo nato poslani v bolnišnice in ambulante na podeželju v Severni Koreji.

Na udeležence srečanja je svoj pozdrav že naslovil papež Benedikt XVI. Opogumil jih je, naj živijo brez vezi strahu, in pozval, naj odpirajo poti zaupanja po celem svetu. Zaupanje, h kateremu poziva papež, seveda ni slepa lahkoverost, temveč izvira iz vere v Kristusa in v življenje Svetega Duha v srcih mladih ljudi – taka vera jih namreč osvobaja spon strahu in naredi tenkočutne in razpoložljive za to, da se spopadejo z izzivi in težavami, s katerimi se srečujejo ljudje našega časa.

Pozdrave udeležencem srečanja v Berlinu so poslali tudi drugi predstavniki Cerkva in verskih skupnosti (npr. canterburyjski nadškof dr. Rowan Williams, generalni sekretar svetovne luteranske zveze Martin Junge, berlinski nadškof Rainer Maria Woelki,), pa tudi generalni sekretar OZN Ban Ki Moon in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh