Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bergogliev nogometni klub v Rimu: papež v dar prejel štolo ustanovitelja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 04. 2013 / 07:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bergogliev nogometni klub v Rimu: papež v dar prejel štolo ustanovitelja

Argentinski nogometni klub San Lorenzo je objavil pismo papeža z dne 20. marca; rdeče-modri črtasti dresi z napisom 'Frančišek' izjemno priljubljeni, prav tako tudi svetniški sij nad klubskim simbolom.

Papež Frančišek se je minuli teden po zaključku splošne avdience sestal s predsednikom argentinskega nogometnega kluba 'San Lorenzo de Almagro', Mathiasom Lammensom. Vodja kluba je papežu, ki je že od otroštva vnet navdušenec nad prvoligašem iz Buenos Airesa, od leta 2008 pa tudi njegov častni član, izročil dres z napisom 'Fan Bergoglio', knjigo o zgodovini kluba in štolo salezijanskega patra Lorenza Bartolomeja Martina Masse, ki je omenjeni klub leta 1908 tudi ustanovil.

Navdušenje novega papeža nad nogometnim klubom iz njegove nekdanje soseske je zdaj znano že po vsem svetu. Že kot deček je takrat Jorge Mario Bergoglio s svojim očetom redno obiskoval tekme 'San Lorenza'. Kot nadškof v Buenos Airesu sicer ni več hodil na stadion, še vedno pa je imel stike s klubom in je leta 2008 z njegovimi člani slovesno obhajal jubilej ob stoletnici, leta 2011 pa sodeloval pri odprtju stadionske kapele.

Z darili in obiskom je klub želel papežu izreči skromno zahvalo, kot je predsednik Lammens pojasnil v pogovoru za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'. Po izvolitvi papeža Frančiška je nogometi klub iz argentinske prestolnice stopil v središče zanimanja svetovne javnosti. Po navedbah njegovega predsednika so odtlej prejeli na stotine klicev z vseh strani. Klub je bil nazadnje argentinski prvak leta 1974.

Že kmalu po izvolitvi je Lammens papežu izrekel iskrene čestitke in mu v dar poslal klubski dres. Odgovor je hitro sledil: v enem svojih prvih pisem na položaju papeža – klub je pismo objavil minuli teden, na njem pa je zapisan datum 20. marec – se Frančišek predsedniku zahvaljuje za pozdrave in dobre želje.

Sveti oče je člane kluba in njegove podpornike prosil, 'naj poleg navdušenja nad nogometom skrbijo tudi za svoje prijateljstvo z Jezusom, ki je kot pravi prijatelj vedno navzoč – tako v srečnih kot tudi v težkih trenutkih'.

Argentinskemu nogometnemu klubu, ki je trenutno uvrščen na deseto mesto med dvajsetimi moštvi v argentinski prvi nogometni ligi, podpora Vatikana precej koristi. Obisk klubskega predsednika Lammensa in drugih funkcionarjev na Trgu sv. Petra je bil le ena izmed postaj njihovega potovanja, na katerem se med drugim pogajajo tudi o trženju kluba na italijanskem trgu. V načrtu imajo, da po rimskih ulicah zapelje avtobus njihovega kluba, t.i. 'Cuervomobil', ki bi oglaševal prijateljske tekme in delil klubske drese.

V Argentini so trenutno izredno priljubljeni rdeče-modri črtasti dresi z napisom 'Frančišek', prav tako pa tudi svetniški sij nad klubskim simbolom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh