Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beograjski nadškof obsoja nasilje med Srbi na Kosovem

Objava: 29. 07. 2011 / 10:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Beograjski nadškof obsoja nasilje med Srbi na Kosovem

Nadškof Hočevar meni, da obstaja možnost za spravo le v primeru, če se okrepi dialog med obema državama.

Beograjski katoliški nadškof Stanislav Hočevar je ostro obsodil nasilje na meji med Kosovim in Srbijo. Med obiskom pri katoliški človekoljubni organizaciji za Vzhodno Evropo Renovabis je nadškof Hočevar včeraj poudaril, da ‘resnična možnost za spravo obstaja le v primeru, če se okrepi dialog med obema državama’. Edina rešitev problema med Srbi in kosovskimi Albanci bi bilo soočenje s težavami iz preteklosti.

Ozadje trenutnega konflikta je spor med državama zaradi kosovskega carinskega žiga, ki ga Srbija ni pripravljena priznati. Minulo sredo se je spor še stopnjeval, srbski napadalci so zanetili požar na mejnem prehodu Jarinje.

Kratkoročne rešitve spora po mnenju nadškofa Hočevarja zaenkrat ni na vidiku. Namesto nje bi bil nujno potreben obširen spravni proces, ki bi ga spremljale mednarodne izvedenske sile. Brez sprave, zatrjuje beograjski nadškof, je nemogoče, da bi živeli skupaj v sosedskem sožitju. Nadškof je poudaril tudi pomen dialoga med obema Cerkvama in veroizpovedima. Za katoliško Cerkev v Srbiji je spravno delovanje temeljnega pomena, in tako med drugim spodbuja tudi projekte za albansko in srbsko mladino na jugu Srbije.

Po ocenah sodelavca človekoljubne organizacije Renovabis, ki je zadolžen za področje Srbije in Kosova, je možnost nadaljnih konfliktov navzoča predvsem na mejnem območju med obema državama. Na Kosovem so posebno kritični do srbskega približevanja Evropski zvezi, saj se bojijo, da bodo sami zaradi tega precej prikrajšani.

Očitek kosovskega predsednika vlade Hašima Tačija, da je srbska vlada odgovorna za nasilne izgrede, pri Renovabisu obsojajo. Po njihovem mnenju se srbska vlada zaveda, da bi s tem zgolj škodila sama sebi, pri izgredih pa gre najverjetneje za krajevni spor, ki naj ne bi zaostril ozračja v obeh državah.

Katoliška Cerkev v Srbiji je manjšinska Cerkev. Po podatkih človekoljubne organizacije Renovabis je katoličanov okoli pet odstotkov, skupnost pa je sestavljena iz različnih etničnih manjšin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh