Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benjamin Tomažič na kongresu Evropske zveze krščanskih učiteljev o spolni vzgoji mladih in pozitivni vlogi spola

Objava: 27. 07. 2024 / 09:11
Oznake: Mladi, Starši, Vzgoja, Šola
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2024 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benjamin Tomažič na kongresu Evropske zveze krščanskih učiteljev o spolni vzgoji mladih in pozitivni vlogi spola
V petek je bil osrednji predavatelj profesor Benjamin Tomažič. FOTO: Arhiv DKPS

Benjamin Tomažič na kongresu Evropske zveze krščanskih učiteljev o spolni vzgoji mladih in pozitivni vlogi spola

Vipava v teh dneh gosti 68. kongres Evropske zveze krščanskih učiteljev (SIESC), ki ga organizirajo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije. Drugi predavatelj na kongresu je bil Benjamin Tomažič, profesor matematike in informatike v Zavodu Sv. Frančiška Saleškega v Želimljem ter ustanovitelj inštituta Integrum, ki je za izhodišče postavil vprašanje, kdo je odgovoren za otrokov in mladostnikov odnos do spolnosti.

Odgovoril je, da imajo do 15. leta glavno vlogo pri tem starši in primarna družina, pozneje pa je močan vpliv vrstnikov, šole, medijev, socialnih omrežij in interesnih skupin. Nadaljeval je z vlogo vzgojiteljev in učiteljev pri oblikovanju celostnega pogleda na spolnost. Pri tem je pomembno, kot pravi, da se najprej zagotovi varno okolje, v katerem ni obsojanja. Šele v takšnem okolju si bodo mladi upali spregovoriti o takšnih temah, voditelj pogovora pa mora o tematiki spregovori celostno, predvsem iz »iz želje po dialoškosti, ker nekdo ve, česar jaz ne vem«.

Katoliški pedagogi morajo poznati pogled Cerkve na spolnost

Meni, da je mladim treba dajati ustrezne izzive, v katerih se prepoznajo, ne pa v njih širiti občutka nelagodja, ki ga je že preveč. Zato je naloga pedagoških delavcev, da se o tematiki, ki jo prinaša sodobna družba, redno izobražujejo, za katoliške pedagoške delavce pa je izrednega pomena, da poznajo tudi pogled Cerkve na spolnost. Velik del tega se nahaja v teologiji telesa, ki je celostna vizija papeža Janeza Pavla II. o človeški osebi. Pravi, da »ima človeško telo poseben pomen, zaradi katerega je nevidna resničnost vidna in lahko razkrije odgovore na temeljna vprašanja o nas in našem življenju«.

FOTO: Arhiv DKPS

Dober zgled

Tomažič je osvetlil tudi pomen dobrega zgleda. Pogosto se zgodi, da odrasli menimo, da se ne spoznamo dovolj na področje spolnosti in na vprašanja otrok raje ne odgovarjamo. V resnici pa bolj kot strokovne odgovore otroci potrebujejo nekoga, ki se trudi in jim je na voljo za pogovor tudi o težkih temah ter z njimi deli svoje mnenje ter izkušnje. Zaključil je z mislijo, da lahko pozitivno vlogo spola izražamo tako, da je posameznik najprej iskren do samega sebe in skrbi za svoj duhovni razvoj, da je odprt za pogovor z najbližjimi in da jasno izraža osebne mnenje tudi v širši skupnosti. »Vsak naj si upa povedati resnico s svojega vidika v dobrobit drugega,« je zaključil.

Pogovorne skupine

Po predavanju profesorja Tomažiča so potekali pogovori v skupinah. Eno izmed njih je vodila mag. Mojca Belcl Magdič, ki je sourednica portala iskreni.net in predavateljica o ideologiji spola na Slovenskem.

Pogovorna skupina z Mojco Belcl Magdič. FOTO: Arhiv DKPS

V pogovoru so se sogovorniki dotaknili številnih tem, ki so povezane z vzgojo mladih:

- spremembe globalne družbe - iz tega izhaja nova vizija etike, vpeljuje se nova terminologija in vnašajo se spremembe v izhodiščno judovsko-krščansko kulturo;
- močan je vpliv socialnih omrežij in aplikacij, ki spreminjajo naše dojemanje sveta, predstavljajo pa prefinjen način spreminjanja miselnosti;
- poraja se vprašanje, kolikšna je prisotnost očetov v današnji družbi in kako je predstavljena njihova vloga;
- narašča zaskrbljenost zaradi vsiljevanja ideologije, ki se vpeljuje v šolski sistem na podlagi državnih zakonov;
- kolikšna je skrb ali pa brezbrižnost staršev do videovsebin, ki jih spremljajo njihovi otroci;
- kdo ali kaj oblikuje otrokov pogled na spolnost: nekoč so bile to knjige in informativne oddaje, vrstniki in starši s svojo jasno krščansko držo, danes je izpostavljeno vprašanje resnice in iskanje njenih meja;
- vpliv ideologije nekoč in danes – pogled na spolnost nekoč in danes; današnje spreminjanje terminologije pod vplivom ideologije, ki ustvarja miselnost; problematične usmeritve Svetovne zdravstvene organizacije;
- vse izhaja ali iz pomanjkanja ljubezni ali iz pomanjkanje vere;
- vprašanje vere – »Bog je večen, mi smo trajni«;

FOTO: Arhiv DKPS

Zaključna misel je bila, da so takšni kongresi in pogovori nujno potrebni, saj dajejo svež in nov pogled na izzive družbe, hkrati pa opolnomočijo pedagoške delavce, da so korak pred mladimi in jim tako lahko svetujejo ter pomagajo v dvomih in stiskah, ki se porajajo.




Kupi v trgovini

Spolnost - cerkvena zadrega?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh