Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI: ‘Umetni paradiži’ dušijo hrepenenje po Bogu

Objava: 08. 11. 2012 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI: ‘Umetni paradiži’ dušijo hrepenenje po Bogu

Hrepenenje po absolutnem je vsekakor moč občutiti v izkušnji človeške ljubezni, je papež pojasnil med včerajšnjo splošno avdienco.

‘Umetni paradiži’, ki jih je ustvaril človek, danes poskušajo zadušiti hrepenenje po Bogu, ki ga nosimo v srcu, je papež Benedikt XVI. dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob tem je hrepenenje človeka po Bogu tudi v sekularizirani družbi zahoda še naprej prisotno in živo, zato je papež vse vernike pozval k molitvi, ‘da bi Bog razodel svoje obličje vsem tistim, ki ga iščejo z iskrenim srcem’.

Na številnih področjih današnjega življenja tega hrepenenja sicer več ne jemljemo resno, je pojasnil sveti oče v svoji katehezi ob letu vere. Hrepenenje po absolutnem pa vsekakor lahko občutimo v izkušnji človeške ljubezni.

Človek sam po sebi svoje notranje potrebe po resnici in sreči nikoli ne more zadovoljiti v celoti, je dejal Benedikt XVI. Njegovo hlastanje za absolutnim je prešibko, da bi cilj doseglo brez kakršne koli pomoči. V ljubezni pa človek preseže svoje lastne omejitve in se ‘iz zaprtega jaza podari sočloveku ter tako najde pot k samemu sebi in pot k Bogu’.

Tako mož in žena v ljubezni ‘na nov način najdeta veličino in lepoto življenja’. Pogoj, da to dosežeta, pa je očiščenje lastne volje in pripravljenost srca, da prepozna in udejanja dobroto, ki jo podarja sočloveku. Za to je potrebna ‘šola ljubezni’, kamor sodi prizadevanje, ‘da povsod širimo pristno veselje do življenja’.

Poleg tega se človek nikoli ne sme zadovoljiti s tem, kar je že dosegel. Vedno se mora zavedati, da ‘nič dokončnega ne mora zapolniti naših src’, je svoj nagovor zaključil Benedikt XVI.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh