Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. poziva k spravi v Kongu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 12. 2012 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. poziva k spravi v Kongu

Sveti oče je med včerajšnjo splošno avdienco pozval mednarodno skupnost k pomoči trpečemu ljudstvu na vojnem območju.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu izrazil globoko zaskrbljenost glede položaja v Kongu in sprte strani pozval k prenehanju nasilja. Dežela že več mesecev trpi zaradi hudih bojev, tamkajšnje prebivalstvo pa se je znašlo v ‘težki humanitarni krizi’. “Ponavljam svoj poziv k dialogu in spravi”, je dejal papež. Obenem je mednarodno skupnost pozval k pomoči trpečemu ljudstvu na vojnem območju. Papež je zaskrbljen predvsem zaradi usode tisočev beguncev, ki so zapustili svoje domove in se umaknili pred spopadi med skupinami upornikov M23 in vladnimi četami. Včerajšnje avdience so se udeležili tudi cerkveni predstavniki iz osrednje Afrike.

V dvorani Pavla VI. pa so se včeraj zbrali tudi številni predstavniki italijanskih pekovskih združenj, ki so papežu izročili tradicionalno italijansko božično pecivo panetone. Italijanski peki so več sto kosov tradicionalnega kolača namenili tudi rimski Karitas, Benedikt XVI. pa se jim je za to dejanje v svojem nagovoru iskreno zahvalil.

Papež je vernike tudi opogumil, naj adventni čas preživijo tako, da se osredotočijo na najpomembnejše elemente svoje vere. “Čas med štirimi adventnimi nedeljami nas vsem težavam navkljub vabi, da se utrdimo v gotovosti, kako je Bog navzoč vedno in povsod.”

Predbožični čas nas pripravlja na skrivnost prihoda Božjega sina, je dejal Benedikt XVI. pred več tisoč zbranimi verniki v dvorani za avdience. Božje učlovečenje je veličastno znamenje Božje dobrote. Sveti oče je obenem poudaril, da nam vera nudi trdno orientacijo v življenju. Varuje nas pred padci v ‘praznino in samoljubje’ današnjega časa. S pomočjo vere Bog človeku omogoča, da je deležen Njegove resnice in modrosti. Človek tako lahko spozna ‘Božji blagohotni načrt’.

Benedikt XVI. je tudi odločno zavrnil trditev, da je vera v nasprotju s človekovo svobodo. Pokorščina v veri pomeni, da se človek kot celota, v svobodi, z razumom in lastno voljo zaupa Bogu in ‘voljno priznava’ njegovo razodetje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh