Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. po sledeh patra Pija

Objava: 19. 06. 2009 / 09:04
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. po sledeh patra Pija

Papež bo v nedeljo obiskal San Giovanni Rotondo, kjer je grob priljubljenega svetnika

Papež Benedikt XVI. bo v nedeljo, 21. junija letos, obiskal grob priljubljenega italijanskega svetnika patra Pija v apulijskem mestu San Giovanni Rotondo. Med enodnevnim obiskom bo daroval sveto mašo v novi romarski cerkvi. Cerkev je zgrajena po načrtih slovitega italijanskega arhitekta Renza Piana, posvečena pa je bila leta 2004. Po končani slovesnosti bo sveti oče obiskal bolnišnico, ki jo je zgradil pater Pij, sodi pa med najmodernejše bolnišnice v Evropi.

San Giovanni Rotondo se je v zadnjih desetletjih razvil v eno najpomembnejših evropskih romarskih središč. Letno ga obišče okoli sedem milijonov romarjev.

Pater Pij (1887-1986) je bil rojen kot Francesco Forgione v Pietrelcini v južni Italiji. Njegova starša sta bila revna kmeta in kot otrok je bil pogosto lačen. Večkrat ga je tresla vročica in kot po čudežu je vse napade preživel. Pri 16 letih je vstopil v kapucinski red in si nadel redovno ime Pij. Kljub krhkemu zdravju, bolehal je namreč za tuberkulozo, je živel asketsko življenje, končal študij teologije in bil leta 1910 v beneventski katedrali posvečen v duhovnika.

Do leta 1915 je v rodnem kraju služboval kot kaplan, od leta 1916 naprej pa je živel meniško življenje v kapucinskem samostanu v kraju San Giovanni Rotondo. Leta 1918 so se na njegovih rokah, nogah in prsih prvič pojavile Kristusove rane, stigme, ki so ostale vidne vse do njegove smrti.

Že kmalu so prvi romarji obiskali patra Pija v njegovem samostanu in med maševanjem doživeli njegovo zamaknjenost. Zelo priljubljen je bil tudi kot spovednik, znan po svojem preroškem daru. Uradna Cerkev je bila do teh pojavov zelo zadržana, pater Pij je imel nekaj let celo prepoved maševanja. Po naročilu Cerkve so njegove stigme večkrat medicinsko pregledali. Da bi zakril rane, je pater Pij nosil rokavice.

V revnih, bolnih in trpečih je videl podobo Kristusa in se jim v svojem delu še posebej posvečal. Mlademu poljskemu duhovniku, ki je kasneje postal papež Janez Pavel II., naj bi med njegovim obiskom leta 1947 napovedal tako izvolitev za vrhovnega poglavarja katoliške Cerkve kot tudi atentat, ki se je zgodil leta 1981.

Z darovi dobrotnikov je pater Pij leta 1956 v kraju San Giovanni Rotondo zgradil moderno bolnišnico. Čeprav še danes v nekaterih krogih ne velja za popolnoma nespornega, je v zadnjih desetletjih postal najbolj češčen svetnik v Italiji. Gledanost filmov o njegovem življenju podira vse rekorde. V Italiji je ustanovljenih preko 2300 molitvenih skupin, ki svojo duhovnost črpajo iz dediščine patra Pija, po svetu pa jih je še nadaljnih štiristo.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh