Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Benedikt XVI. je eden izmed najpametnejših papežev v zgodovini’

Objava: 28. 09. 2009 / 09:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Benedikt XVI. je eden izmed najpametnejših papežev v zgodovini’

Nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls v pogovoru za španski ‘El Mundo’

Joaquin Navarro-Valls, ki je bil 22 let vatikanski tiskovni predstavnik, je v pogovoru za španski dnevnik ‘El Mundo’ povedal, da ima Cerkev trenutno enega izmed najpametnejših papežev v svoji zgodovini, in da je eden izmed najposebnejših vidikov svetega očeta Benedikta XVI. njegovo zaupanje v razum posameznika. Navarro-Valls, ki je z Benediktom XVI. delal nekaj manj kot dve leti, je v pogovoru za španski dnevnik govoril o svojem delu v Vatikanu in o svojih pogledih na oba papeža, katerima je služil.

Ko je govoril o Benediktu XVI., ga je označil za ‘papeža z najobsežnejšo in najsijajnejšo osebno bibliografijo v vsej zgodovini Cerkve. Njegovo pojmovno bogastvo je navdušujoče. In menim, da se tega zavedajo tudi ljudje izven katoliške Cerkve’. Po mnenju nekdanjega vatikanskega tiskovnega predstavnika sveti oče ni ‘hladna oseba’. Navarro-Valls trdi nasprotno. Papeža določene stvari globoko ganejo – pogosteje, kot se o tem govori – in včasih se mora prav potruditi, da se nanje ne bi odzval preveč čustveno.

Kot pravi Navarro-Valls, je eden izmed najposebnejših vidikov pontifikata Benedikta XVI. ‘njegovo zaupanje v razum posameznika, v sposobnost posameznika, da stremi za resnico’, soočati pa se mora z oviro, ki jo je le nekaj dni pred izvolitvijo za papeža sam označil kot ‘diktaturo relativizma’.

Svoje službovanje v času Janeza Pavla II. je Navarro-Valls beležil v kroniki, ki obsega okoli 600 strani. Pred letom in pol, je zaupal v pogovoru, mu je nek ameriški založnik ponudil poldrugi milijon dolarjev za knjigo na osnovi the zapiskov. Vendar je težava v tem, pojasnjuje Navarro-Valls, da je v zadnjih letih sprejel številne zadolžitve, ki mu vzamejo ves čas; če bi želel pisati, bi vse ostale dejavnosti za leto in pol moral postaviti na stranski tir in se zakleniti v sobo. Čuti se dolžnega, da bi knjigo napisal, saj so, kot pravi, Janeza Pavla II. verniki globoko ljubili, niso pa ga v polnosti poznali.

Značaj in osebnost nekdanjega papeža po besedah Navarro-Vallsa ljudem nista bila zadosti znana. Janez Pavel II., denimo, je imel čudovit smisel za humor. Tudi ko so se soočali s tragičnimi dogodki, je skušal ohraniti pozitiven pogled na stvari.

O razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega pa je nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik povedal, da bi bil ‘s strogo tehničnega vidika postopek lahko zaključen do konca leta. Ostajata le še dva koraka, določitev stopnje kreposti in razglasitev čudeža, po tem pa je vse odvisno le še od svetega očeta’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh