Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski kralj podpisal zakon o evtanaziji

Objava: 07. 03. 2014 / 08:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belgijski kralj podpisal zakon o evtanaziji

Belgijski kralj podpisal zakon o evtanaziji

Množična elektronska peticija z vsega sveta ni obrodila želenega sadu.

Belgijski kralj Filip je pred dnevi podpisal zakon o evtanaziji mladoletnih oseb, poročajo pri Radiu Ognjišče. 210.000 ljudi z vsega sveta je z elektronsko peticijo poskušalo njegov podpis preprečiti še zadnjo minuto, vendar jim ni uspelo. Belgija je tako postala prva država na svetu, ki dovoljuje evtanazijo tudi za mladoletne osebe, brez kakršne koli starostne omejitve.

Zakon predvideva, da lahko »neozdravljivo bolni otroci s hudimi bolečinami v zadnji fazi življenja« zaprosijo za končanje svojega življenja. Za to je potrebno soglasje njihovih staršev, zdravnika in izvedenca, ki mora potrditi otrokovo »sposobnost za presojo«.

Ferdinando Cancelli je vodja klinike na področju paliativne medicine v ženevski bolnišnici Bellerive. Kot je povedal v pogovoru za Radio Vatikan, se je svet paliativne medicine odzval enoglasno, saj ga je takšen zakon pretresel. Po njihovem mnenju tisti, ki sprejmejo tak zakon, gotovo ne poznajo možnosti, ki jih danes ponuja paliativna medicina, predvsem pri otrocih, ki so neozdarvljivo bolni ali so se hudo ponesrečili. Prav pri majhnih bolnikih, ki jim zakon pripisuje »neznosne bolečine, ki jih ni mogoče olajšati«, obstaja paliativna obravnava, ki ne skrajša življenja in bolečino dejansko zniža na ničlo.

Cancelli soglasje staršev za skrajšano umiranje svojega otroka označuje kot dramatično. Navaja belgijske škofe s sodbo, da tukaj ne bodo samo usmrtili, ampak tudi razdejali vezi, ki obstajajo v naši družbi. Cancelli je prepričan, da je soglasje za usmrtitev lastnega otroka stvar, ki od znotraj grozi, da bo raztrgala najmočnejše vezi, ki so prisotne v družini človeštva. Pri tem gre za veliko več kot le za medicino, novi zakon ima nepredvidljive družbene in človeške neprijetne posledice.

Namesto da bi belgijska vlada ostala na strani »obupanih staršev in trpečih otrok«, je po oceni paliativnega zdravnika na vrat na nos sprejela »skrajšanje življenja«. »Evtanazija oziroma samomor s pomočjo je vedno najkrajša pot. Nam je že jasno, da bo človeško trpljenje vedno ostalo nekaj neizogibnega, vendar pa zanesljivo takšno skrajšanje nikoli ne da ne možnosti ne časa, da bi se soočil s položajem … Naše raziskave so pokazale, da je povpraševanje po evtanaziji, torej po smrti, na paliativnih oddelkih veliko redkejše kakor na drugih oddelkih. To pa je vendarle dejstvo, ki naniza veliko vprašanj. Če za bolnika res storimo vse, kar je mogoče (medicinsko, farmakološko, glede spremljanja in nege, psihološko, tudi duhovno), drastično upade število prošenj po predčasni smrti«, je še dejal Cancelli.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh