Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijci že praznujejo skorajšnjo razglasitev očeta Damijana za svetnika

Objava: 06. 10. 2009 / 08:43
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Belgijci že praznujejo skorajšnjo razglasitev očeta Damijana za svetnika

Belgijski kralj Albert praznoval v Flandriji

Teden dni pred razglasitvijo očeta Damijana, apostola gobavcev, za svetnika so v njegovem rojstnem kraju Tremelo v Belgiji priredili veliko ljudsko slavje, ki se ga je po navedbah belgijskih medijev udeležilo okoli 20.000 ljudi. Nedeljskega slavja sta se udeležila tudi belgijski kralj Albert II. in kraljica Paola.

Oče Damijan se je rodil kot Damian de Veuster leta 1840 v Tremelu, umrl pa je leta 1889 na Havajih za posledicami gobavosti. Na havajskem otočju je dolga leta skrbel za gobave bolnike in na koncu bolezni podlegel tudi sam. V nedeljo, 11. oktobra, bo v Rimu razglašen za svetnika. Leta 2005 so očeta Damijana v neki flamski televizijski oddaji gledalci izbrali za ‘največjega Belgijca vseh časov’.

Med enim izmed bogoslužij je bruseljski nadškof kardinal Godfried Danneels pozval vernike, naj očeta Damijana izberejo za zaščitnika brezupnih primerov. Njegov zgled namreč dokazuje, da beg iz brezizhodnega položaja običajno ni rešitev.

Kot je Belgijcem pojasnil njihov ameriški veleposlanik, je oče Damijan pomemben vir navdiha tudi za ameriškega predsednika Baracka Obamo. Obama je odraščal na Havajih, zato življenjsko zgodbo apostola gobavcev dobro pozna.

Župan mesta Tremelo, Vital Van Dessel, je predsednika Obamo, rojenega v havajski prestolnici Honolulu, povabil na belgijsko slavje ob razglasitvi očeta Damijana za svetnika, vendar se ameriški predsednik praznovanja ni mogel udeležiti. Na slavje pa je pripotovalo 300 udeležencev s Havajev, med njimi tudi škof Clarence Silva iz škofije Honolulu ter številne glasbene skupine in pevski zbori.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh