Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beg možganov dosega zaskrbljujoče številke

Objava: 31. 03. 2010 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Beg možganov dosega zaskrbljujoče številke

V bogatih državah vedno več visoko izobraženih migrantov

V bogatih državah se povečuje pritok visoko kvalificiranih migrantov. Kar triindvajset odstotkov zdravnikov, ki so se za svoj poklic usposabljali v afriških državah, svojo poklicno pot uresničuje v bogatih razvitih državah. Gre za naraščajoče selitveno gibanje, ki na drugi strani vodi v izgubo redkih in tako dragocenih virov za države v razvoju. Demograf Filippe Fargues je na konferenci o mednarodnih migracijah predstavil sedemintrideset študij, ki jih je o tovrstnem pojavu naredila agencija frankofonske univerze Cheikh Anta Diop v Senegalu. Gre za slikovito obravnavo pojava izseljevanja.

Kot poročajo pri vatikanskem radiu, trenutna slika kaže na to, da bogate države pobirajo sadove izobraževanja v revnih državah. Tovrstno migracijsko gibanje ima za izvorne države tudi nekaj pozitivnih učinkov, in sicer denar, ki ga v svojo državo pošiljajo izobraženi migranti, v povprečju za okoli tristo dolarjev več v primerjavi z manj izobraženimi. Vendar pa to ne odtehta velike izgube, ki jo ob izseljevanju utrpi država v razvoju. Gibanja ljudi se ne da ustaviti, je poudaril demograf Fargues, vendar pa bi po njegovem mnenju za poravnavo tovrstnega pojava lahko uvedli nove, posebne davke, kot so to predlagali nekateri nobelovi nagrajenci.

Iz urada predsednika senegalske vlade prihaja konkreten predlog, da bi razvili poseben program identifikacije in lokalizacije afriških doktorjev znanosti, ki so odšli na tuje, z namenom njihove ponovne vključitve v rojstno državo.
Problem velike izgube za države v razvoju potrjujejo tudi podatki, pridobljeni na Združenju afriških univerz v Dakarju. Množično izseljevanje ogroža razvoj na področju zdravstva, gospodarstva in izobraževanja. Tovrstno pomanjkanje pa afriške države paradoksalno sili k temu, da se po pomoč obračajo na strokovnjake iz tujine.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh