Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bazilika je vez s svetim očetom

Za vas piše:
K. H.
Objava: 05. 10. 2018 / 21:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2018 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bazilika je vez s svetim očetom

Bazilika je vez s svetim očetom

Ob 30-letnici brezjanske bazilike mašo daroval nadškof Zore, Slovenski oktet je prepeval Marijine pesmi.

Petega oktobra 1988 je papež Janez Pavel II. na prošnjo takratnega nadškofa Alojzija Šuštarja brezjansko Marijino cerkev odlikoval z nazivom manjša bazilika. Ob 30-letnici od razglasitve je večerno mašo daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, po maši je imel koncert Marijinih pesmi Slovenski oktet.


Na Brezje k maši ob 30-letnici razglasitve bazilike in koncert Slovenskega okteta so prišli romarji z vseh koncev Slovenije.

Nadškof Zore: »Bazilika je vez z rimsko Cerkvijo in svetim očetom«

V nagovoru se je nadškof Zore spomnil prvega rektorja p. Feliksa Anžela, ki je uredil vse potrebno za razglasitev bazilike, in sv. Janeza Pavla II., njegove relikvije so v brezjanski baziliki. »Papeži z imenovanjem cerkva po svetu v bazilike želijo približati romarjem štiri velike rimske bazilike ter jim podeliti privilegije. Bazilikam zunaj Rima rečemo manjše bazilike,« je povedal nadškof Zore in nadaljeval, da je bilo z imenovanjem manjših bazilik po svetu »omogočeno, da kar največ ljudi lahko roma v bazilike in tam prejme milosti, ki jih Bog in Cerkev naklanjata svojim vernikom.« Bazilika je po besedah nadškofa izraz posebne povezanosti z Rimsko Cerkvijo in s svetim očetom.

»Molite vsak dan Pod tvoje varstvo pribežimo«

Da 30-letnico razglasitve bazilike na Brezjah praznujemo v času, ko se je v Rimu začela sinoda o mladih, je dejal nadškof Zore in povabil zbrane, naj petkovo večerno praznovanje namenijo tudi prošnji k Bogu po Mariji Pomagaj, »naj navdihuje starše, duhovnike in vse druge, da bomo svojo vero znali tako živeti, da bodo mladi tudi po našem zgledu, po našem življenju zahrepeneli po Kristusu.« 30-letnico razglasitve brezjanske bazilike pa po besedah nadškofa Zoreta obhajamo tudi v obdobju hudih napadov na Cerkev: »Ne samo od zunaj, tudi znotraj Cerkve napadajo svetega očeta Frančiška in skušajo razdeliti enotno Kristusovo telo. In zato se je papež Frančišek odloči, da bo vernike po vsem svetu povabil, naj skozi ves mesec oktober, skozi mesec rožnega venca, vsak dan molijo rožni venec in na koncu nas vabi naj vsak dan dodamo molitev Pod tvoje varstvo pribežimo in molitev k svetemu nadangelu Mihaelu. »Na ta način, pravi papež, naj se kot božje ljudstvo v občestvu in pokori povežemo v prošnji k sveti Božji Materi in k svetemu nadangelu Mihaelu, naj varuje Cerkev pred napadi hudega duha za katerega se zdi, da nas hoče ločiti od Boga in nas razdeliti med seboj.« Ob koncu pridige so zbrani v cerkvi skupaj z nadškofom in duhovnikoma, p. Robertom Bahčičem, rektorjem bazilike, in Boštjanom Prevcem, nadškofovim tajnikom, zmolili molitev po papeževem priporočilu.

Po maši je v polni cerkvi Marijine pesmi prepeval Slovenski oktet. To je bil drugi koncert tega sestava na Brezjah, prvič so nastopili lani, v 66. letu svojega delovanja. V poldrugi uri so predstavili repertoar Marijinih skladb, ki bo v kratkem izšel tudi na zgoščenki.

(več v tiskani številki Družine)


Koncert je bil poseben tudi zato, ker je osmerec prvič nastopil v spremenjeni sestavi. Tenorista Vladimir Čadež in Rajko Meserko sta se s septembrom poslovila, šestim pevcem Darku Vidicu, Janku Volčanšku, Mateju Vojetu, Janezu Trilerju in Timu Ribiču ter vodji sestava Jožetu Vidicu pa sta se pridružila David Jagodic in Rok Ferenčak. Poslušalci v baziliki so ju sprejeli z navdušenjem in dolgim ploskanjem.


Ob koncu maše je p. Robert Bahčič povedal, da je nadškof Zore maševal oblečen v mašni plašč, ki ga je Brezjam podaril papež Frančišek.

Fotografije: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh