Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej I.: Priložnost za ponovno združitev s katoličani

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 04. 2013 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bartolomej I.: Priložnost za ponovno združitev s katoličani

Ekumenski patriarh po svojem pogovoru s papežem Frančiškom 'presenečen' nad njegovo odprtostjo in prisrčnostjo.

Po besedah ekumenskega patriarha v Carigradu vendarle obstaja možnost za ponovno združitev pravoslavne in katoliške Cerkve: poglavar svetovnega pravoslavja Bartolomej I. je v pogovoru s časnikarji na sedežu svojega patriarhata pojasnil, da se to sicer 'najverjetneje ne bo zgodilo za časa njegovega življenja', toda v Vatikanu je med pogovorom s papežem Frančiškom po njegovi slovesni umestitvi 'začutil novo držo in nov slog', ki mu vliva precejšen optimizem. Bil je 'izredno presenečen, da ga je papež Frančišek povabil na kosilo s kardinali'. Bartolomej I. je prvi ekumenski patriarh po cerkvenem razkolu leta 1054, ki se je udeležil slovesnega ustoličenja kakšnega papeža.

V Rimu je Bartolomej I. novega papeža povabil na obisk v carigrajski Phanar na praznik sv. Andreja konec letošnjega novembra; obenem je predlagal tudi skupno romanje v Jeruzalem leta 2014. Romanje naj bi obudilo spomin
na prvo srečanje kakšnega papeža s pravoslavnim patriarhom pred 50 leti v Jeruzalemu. Januarja 1964 so se prvič po cerkvenem razkolu leta 1054 tam sestali patriarh Atenagoras in papež Pavel VI. ter najvišji cerkveni predstavniki vzhodne in zahodne Cerkve in vzpostavili ekumenski dialog.

Na srečanju v Rimu sta se Bartolomej I. in papež Frančišek tudi strinjala, da je nujno potrebno okrepiti teološki dialog med obema Cerkvama in razviti nove pobude za zaščito okolja. Patriarh Bartolomej I. je predlagal, da bi s papežem lahko skupaj odprla za leto 2015 načrtovano razstavo o ohranjanju stvarstva na gori Atos. Po navedbah medijev naj bi bila razstava kasneje na ogled tudi v rimski Kvirinalski palači.

Po pogovoru s Frančiškom je Bartolomej I. poudaril potrebo po odločnem nadaljevanju začrtanega ekumenskega dialoga. Ta dialog mora biti 'dialog ljubezni in resnice' in ga je potrebno voditi v duhu 'ponižnosti, blagosti in pokončnosti'.

Le tako se lahko kristjani po vsem svetu skupaj zoperstavijo trenutni gospodarski krizi, ki jo papež Frančišek zaradi svojega 'dolgoletnega in plodovitega služenja kot 'usmiljeni Samarijan' v Latinski Ameriki' zelo dobro pozna, je poudaril patriarh. Gre za to, da ljudi, ki nekaj imajo, motiviramo, naj svoje premoženje prostovoljno delijo s tistimi, ki nimajo ničesar. Na ta način bomo lahko zagotovili mir s pomočjo pravičnosti. »Lačne moramo nahraniti, gole obleči, pomagati moramo trpečim«, je ekumenski patriarh, tako kot pred njim že papež Frančišek, povzel besede iz 25. poglavja Matejevega evangelija.

Izven programa je papež Frančišek patriarha označil kot 'mojega brata Andreja', ko je Bartolomeja I. pozdravil in ga povabil, naj prevzame besedo. Papež je s tem spomnil, da je sv. Andrej, Petrov brat in 'prvi poklicani, zavetnik Carigrada, Petra pa častimo kot zavetnika Rima. Papež in patriarh sta med srečanjem s predstavniki drugih Cerkva in verskih skupnosti sedela enako velikih stolih na isti ravni.

Pravoslavni metropolit v Parizu, Emmanuel Adamakis, je v pogovoru s časnikarji poudaril, kako presenečen je 'nad novim slogom papeževanja', kot ga je lahko doslej izkusil v svojih srečanjih s papežem Frančiškom. Skupno romanje papeža in patriarha v Jeruzalem bi lahko po njegovih besedah še poglobilo tako zelo potrebni dialog med katoliško in pravoslavno Cerkvijo, ki ga je spodbujal že Benedikt XVI. Osebnost papeža Frančiška bo dopuščala, da bo udejanil še konkretnejše zamisli, morda na področju okoljevarstva, ki je obema cerkvenima poglavarjema tako pri srcu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh