Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragovi dnevi v Michiganu

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 23. 09. 2024 / 14:25
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2024 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Baragovi dnevi v Michiganu
Vsakoletni romarji iz Clevelanda. FOTO: Manica Ferenc

Baragovi dnevi v Michiganu

Letošnji Baragovi dnevi so bili v škofiji Gaylord, v državi Michigan v ZDA, in sicer v petek, 13., in soboto, 14. septembra. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal škof Anton Jamnik, odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Slovesnosti so se udeležili številni romarji iz Kanade in Amerike, tudi naši rojaki, ki živijo tam.

Baragovi dnevi so se začeli z večernicami v petek, se nadaljevali v soboto s predavanjem p. Fergusona o evangelizaciji in delu škofa Barage na območju sedanje škofije Gaylord in se končali s slovesno sveto mašo v soboto zvečer. Čez dan so bili romarji povabljeni v okoliške kraje, kjer je deloval škof Baraga.

Pred slovesno mašo so v katedrali v škofiji Gaylord nastopili bobnarji. FOTO: Manica Ferenc

Slovesno sveto mašo je vodil škof Jeffrey Walsh (Gaylord), ob njem sta somaševala škof iz Marquetta John F. Doerfler in škof Anton Jamnik, ter več duhovnikov, med njimi tudi Lepold Valant iz Toronta, Andrej Golčnik iz župnije Boštanj na Dolenjskem.

Med mašo. FOTO: Manica Ferenc

Škof Walsch je v pridigi poudaril, da so Baragovi dnevi prava zgodovinska lekcija o škofu Baragi in evangelizaciji na tem območju Amerike. Zbrane je pozval, da naj » v svoji sredini še naprej vidijo sijajni zgled škofa Barage, kot junaško pričevanje vere. Gospod, če je lahko on delal tako velike stvari, jih lahko tudi jaz. Milost, ki je bila dana njemu je dana meni, tebi… To je dar vere. Potreben je pogum, potrebni sta disciplina in vztrajnost, ki ju je imel Baraga.« Izrazil je osebno navdušenje nad tem, da je bil človek, duhovnik iz Slovenije poklican v Ameriko v tistih zgodnjih letih 19. stoletja in da je bil v tistih težkih časih sposoben vztrajati in premagovati ne le fizične ovire temveč tudi duhovne resničnosti in nam pokazal, da nas naše težave, moralne dileme, ne bi smeli obremenjevati ali dvomiti v dejstvo, da je Bog z nami.

Škof Jeffrey Walsh (Gaylord), škof Anton Jamnik in škof John F. Doerfler. FOTO: Manica Ferenc

Posebna prošnja pri maši je bila, da bi škof Baraga čim prej tudi uradno dosegel čast oltarja, po tem ko so leta 2012 v Rimu potrdili njegove junaške kreposti in ga moremo klicati Bozji služabnik.

Ob koncu maše se je škof Jamnik zahvalil vsem zbranim, ter jih spodbudil, »da se predvsem v molitvi priporočamo in prosimo, da bi svetost, ki je izžarevala v Baragovem misijonskem poslanstvu, odsevala tudi v našem življenju.

Pri maši so poleg domačega pevskega zbora sodelovali tudi člani okteta Jurij Dalmatin iz Slovenije. FOTO: Manica Ferenc

'Le eno je potrebno' je bilo Baragovo škofovsko geslo, ki nas vabi, da na poti vere nikoli ne pozabimo na bistveno, to pa je, da Jezusa vedno znova povabimo v svoje življenje, na osebno ravni odgovorimo na njegov klic, da smo žive priče upanja in veselja.« Zanimivo je, da je Ameriška škofovska konferenca objavila posebno izjavo o tem, kako je potrebno doseči spravo z domorodci (Indijanci). Pri tem so kot poseben zgled navedli prav misijonsko delo škofa Baraga, ki je tako zelo spoštoval Indijance, da jim je posvetil svoje delo ter jim v njihovem jeziku oznanjal evangelij. »Naj bo Božji služabnik Baraga vsem nam zgled in priprošnjik, da bi tudi ob nas ljudje, s katerimi se srečujemo, doživeli nekaj svetega in da bi se z vsem srcem prizadevali, da bi v vseh ljudeh, ne glede na njihovo prepričanje, odkrivali Bozjo podobo, po kateri je ustvarjen prav vsak človek,« je poudaril škof Jamnik.

Sledila je slavnostna akademija na kateri so predstavili delo Baragovega združenja, podelili letošnjo nagrado, ki jo je prejel Joseph Hoffman.

Pred cerkvijo Svetega križa v Cross Villageu. FOTO: Manica Ferenc

Manica Ferenc je predstavila razstavo, ki je nastala ob izidu stripa o Baragi, ki ga bo Baragov odbor v prihodnjem letu prevedel tudi v angleški jezik. Poudarila je, da je založba Družina strip izdala zato, da bi delo in lik tega izjemnega škofa približala mlajšim generacijam.

Ta muzej ima tri sobe razstavnih eksponatov iz časa prvotnih prebivalcev, Ottawa Indijancev, zgodnjih naseljencev ter članov redovnega združenja Sv. Frančiška. Posebna vitrina je namenjena Baragi. FOTO: Manica Ferenc

O osebnosti škofa Barage je z navdušenjem govoril tudi škof iz Marquetta John F. Doerfler. Izpostavil je osamljenost, ki jo je doživljal škof Baraga, »saj je bil prvi duhovnik zelo, zelo daleč stran in takrat ni bilo lahko potovati…. V njegovem življenju vidimo, kako se soočiti s temi občutki osamljenosti, ko se pojavijo. Kaj je naredil škof Baraga? Njegovo geslo je bilo, »Le eno je potrebno«, to je Gospod Jezus. Škof Baraga torej ni bil nikoli sam, ker je imel Jezusa. In to se je kazalo v njegovi pastoralni službi, kjer se je osredotočal na druge in ne nase.«

Škof Jamnik je obiskal tudi slovensko župnijo v Hamiltonu in župnika Draga Gačnika, kjer so tekle zadnje priprave na praznovanje 60. letnice župnije. FOTO: Manica Ferenc

Baraga je živel z ljudmi, ki jih je imel rad. Če se kdaj počutimo osamljeni in pridejo skušnjave, da bi se smili samemu sebi, se spomnimo na škofa Barago in njegov zgled.«

Nalaganje
Nazaj na vrh