Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Baragov dan v Trebnjem: Ostanimo zvesti veri in krščanskim izročilom

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 22. 06. 2024 / 09:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2024 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Baragov dan v Trebnjem: Ostanimo zvesti veri in krščanskim izročilom
V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem je tradicionalno slovesno mašo ob somaševanju župnika Jožeta Pibernika in duhovnega pomočnika Slavka Kimovca vodil upokojeni škof Andrej Glavan. FOTO: Jože Potrpin

Baragov dan v Trebnjem: Ostanimo zvesti veri in krščanskim izročilom

V Trebnjem praznujejo Baragov dan že od leta 1991, s statutom določen 29. junij kot spominski dan Občine Trebnje pa od leta 1995. Tega dne ali dan prej se je namreč leta 1797 njihov znameniti rojak, svetniški kandidat, božji služabnik škof Friderik Irenej Baraga rodil na gradiču Mala vas pri Dobrniču.

V prvi polovici 19. stoletja je bil dobrih sedemintrideset let misijonar in nazadnje škof med Indijanci v Združenih državah Amerike, sicer tudi slovničar in pisec nabožnih knjig. Baragov dan pripravi Kulturno društvo Trebnje v sodelovanju z župnijo Trebnje. Z njim njegovo kulturno, zgodovinsko in duhovno dejavnost umeščajo na mesto, ki mu pripada. Prikličejo sporočilo, ki ga ima za nas vse danes.

Friderik Irenej Baraga. FOTO: Jože Potrpin

Za čast oltarja

Letos so Baragov dan praznovali včeraj, v petek, 21. junija. V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Trebnjem je tradicionalno slovesno mašo ob somaševanju župnika Jožeta Pibernika in duhovnega pomočnika Slavka Kimovca vodil upokojeni škof Andrej Glavan. Namenili so jo za uspešen zaključek beatifikacijskega postopka, da bi Baraga, »velikan vere« dosegel čast oltarja. V škofiji Marquette in širše po ZDA je veliko izpričanih ozdravljenj na Baragovo priprošnjo. Eno izmed ozdravljenj čaka na obravnavo na Dikasteriju za svetnike kot domnevni čudež.

Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja v Trebnjem. FOTO: Jože Potrpin

Ostanimo zvesti veri in krščanskim izročilom

Škof Glavan se je v pridigi nenazadnje vprašal, zakaj »ti božji mlini meljejo tako počasi? Kdaj bodo nebesa odgovorila s čudežem in potrdila njegovo svetost? Gotovo ti mlini meljejo počasneje, če jih ne poganja zadostna vera, zaupna in vztrajna molitev, priporočanje. Zato se zbiramo, da trkamo na Božje srce. Vztrajno molimo, predvsem pa posnemajmo njegove herojske kreposti vere in ljubezni. On je učil in posredoval blagre s svojim življenjem. Še danes nam Baraga govori, Slovenci bodite zvesti veri, ki je mene vodila v daljne kraje, k Indijancem. Ne podlegajte lažnim prerokom, ki vas želijo pripeljati na pot lažne svobode. Spoštujte krščanska izročila, skrbite za svetost. Molite in skrbite tudi za nove duhovne poklice, ki jih je bilo v mojem času dovolj, da smo se lahko žrtvovali tudi za tuje dežele in misijone, danes pa morate zapirati župnije, ukinjati maše. Ohranite vero, ki je največji zaklad, kar jih imamo, nam na nebu govori Baraga. Zato častitljivi služabnik Baraga, prosi za nas!«

Slavnostna akademija v Kulturnem domu

Prva je zbrane nagovorila županja Mateja Povhe, slavnostni govornik je bil Dušan Štepec, vodja območne enote Novo mesto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in letošnji prejemnik Občine Trebnje za prispevek k varstvu, raziskovanju in promociji kulturne dediščine Občine Trebnje in spodbujanju odgovornega odnosa do nje, kakor pri maši je tudi kulturni program z več pesmimi bogatila vokalna skupina Soreline.

O Baragi in njegovi dediščini

Štepec je še posebej spregovoril o ohranjanju dediščine Friderika Barage na Slovenskem, saj nas Baragov dan vsako leto poleg Baragove misijonske dediščine v Ameriki spomni tudi na slednjo. S pomočjo nekaj fotografij je prikazal njeno stanje v lokalnem okolju in tam, kjer je deloval kot kaplan. Od rojstne hiše v Mali vasi, ki je bila zadnjič obnovljena pred skoraj tridesetimi leti, njena hišna vrata pa so še vedno odprta za obiskovalce. Za krstni kamen in Baragov doprsni kip iz leta 1897 v župniji Dobrnič je dobro poskrbljeno. Trebanjski grad je v izjemno slabem stanju. Goršetov bronasti kip pred župnijsko cerkvijo v Trebnjem od leta 1978 je premalo prostorsko eksponiran, zato morda prevečkrat spregledan. 

Dušan Štepec, vodja območne enote Novo mesto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in letošnji prejemnik Občine Trebnje. FOTO: Jože Potrpin

Baragova galerija v nekdanjem župnijskem gospodarskem poslopju je izjemno lepo razstavišče. V Šmartinu pri Kranju spominja na Barago spominski kip na Baragovem trgu, v Metliki spominski plošči na zunanjščini župnišča in v notranjščini župnijske cerkve. Povezavi s Kulturnim društvom pa je Štepec posebej izpostavil že časovno oddaljeni Baragov zbornik iz leta 1998, v zadnjih letih pa se Društvo še zlasti trudi ohranjati Baragovo pohodno pot, ki je bila urejena leta 1996. Danes, v soboto, 22. junija, so zopet pripravili pohod po njej. Pohodnike je na pot izpred župnijske cerkve v Trebnjem po kratkem verskem obredu pospremil Občinski pihalni orkester. In v avli Kulturnega doma Trebnje je na ogled razstava skic kiparja Franceta Goršeta, ki jih je umetnik ustvaril na potovanju po Baragovih krajih v Severni Ameriki in jih objavil v knjigi Po Baragovi deželi leta 1969 v Torontu v Kanadi. Za pomoč in podporo pri organizaciji slavnostne akademije pa je šla zahvala Občini Trebnje in Župniji Trebnje, Javnemu skladu za kulturne dejavnosti Območna izpostava Trebnje, Društvu podeželskih žena Tavžentroža, oblikovalki Meti Gabrijel in Kmetijski zadrugi Trebnje.

Nalaganje
Nazaj na vrh