Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Asiško mirovno srečanje od 9. do 11. septembra v Sarajevu

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 04. 05. 2012 / 06:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Asiško mirovno srečanje od 9. do 11. septembra v Sarajevu

Srečanje Skupnosti sv. Egidija naj bi spomnilo na začetek vojne v Bosni pred dvajsetimi in na obisk Janeza Pavla II. pred petnajstimi leti.

Letošnje medversko asiško mirovno srečanje – pobuda katoliške Skupnosti sv. Egidija iz Rima – tokrat prirejajo v Sarajevu v spomin na začetek vojne v Bosni pred dvajsetimi leti. Udeleženci bodo prestolnico Bosne in Hercegovine obiskali med 9. in 11. septembrom. Vojna v Bosni se je zaključila leta 1995 z Daytonskim sporazumom.

Kot so minuli konec tedna sporočili predstavniki Skupnosti sv. Egidija in ekumenske ustanove 'Pro Oriente', naj bi srečanje, ki je lani potekalo v Münchnu, spomnilo tudi na obisk Janeza Pavla II. v Sarajevu pred petnajstimi leti.

Obleganje Sarajeva med vojno v Bosni se je pričelo 5. aprila 1992, ko je jugoslovanska vojska zasedla mednarodno letališče Ilidža. Zaključilo se je 29. februarja 1996 in s 1425 dnevi velja za najdaljše obleganje kakega mesta v dvajsetem stoletju. Tudi zračni most se je obdržal dlje kot tisti v Berlinu. Med obleganjem je življenje izgubilo okoli enajst tisoč petsto ljudi vseh etničnih pripadnosti, med njimi tisoč šeststo otrok.

Med tiskovno konferenco ob predstavitvi mirovnega srečanja je sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić, po navedbah predstavnikov ekumenske ustanove 'Pro Oriente' poudaril, da religije sicer niso kakšni finančno posebno močni lobiji, 'kar pa ne pomeni, da so zato šibke'. Za njimi stoji 'moč molitve in vere', in 'ob pokončnem dialogu lahko svet naredijo bolj človeški'. Na srečanju v Sarajevu pričakujejo udeležence iz šestdesetih držav, med njimi tudi srbskega pravoslavnega patriarha Irineja I. in predsednika Evropskega sveta, Hermana van Rompuya.

'Sarajevo je evropski Jeruzalem', je dejal kardinal Puljić na tiskovni konferenci. Mesto je 'simbol bratomorne vojne', danes pa ponovno želi postati vzor sožitja različnih veroizpovedi in narodnosti. Kardinal je izrazil upanje, da bo asiško srečanje – 'največji dogodek verskega in političnega dialoga od konca vojne' – v Bosni, deželi s 40% brezposelnostjo, lahko prispevalo k razvoju pozitivnega ozračja za prihodnost.

Duhovni pomočnik Skupnosti sv. Egidija, škof Vincenzo Paglia iz Ternija v italijanski pokrajini Umbriji, je na tiskovni konferenci povedal, da je naloga vernikov sooblikovanje prihodnosti človeštva. To naj bi se zavestno zgodilo tudi v Sarajevu, 'prizorišču globokega trpljenja v strahotni vojni'.

Asiško srečanje Skupnost sv. Egidija prireja v tesnem sodelovanju s sarajevsko nadškofijo, s srbskim pravoslavnim patriarhatom, z islamsko in judovsko skupnostjo. Pobudo podpirajo tudi vladne in civilnodružbene ustanove v Bosni in Hercegovini.

Skupnost sv. Egidija vsakoletno mirovno srečanje prireja po vzoru zgodovinskega svetovnega molitvenega dne za mir, ki se je leta 1986 odvijal po različnih mestih, da bi po vsem svetu razširil asiško mirovno sporočilo.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh