Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Argentina spreminja zakon o splavu

Objava: 14. 06. 2010 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Argentina spreminja zakon o splavu

Trije predlogi za manj stroge predpise, eden pa za zaostritev obstoječega zakona

V argentinskem senatu v teh dneh razpravljajo o legalizaciji splava. V argentinski prestolnici so v zgornjem domu na voljo štirje zakonski osnutki, izmed katerih trije predvidevajo legalizacijo splava, če do nosečnosti pride v primeru posilstva. Četrti predlog, ki ga je senatu predstavil poslanec, sicer član organizacije Opus Dei, pa predvideva še strožjo prepoved opravljanja umetnih prekinitev nosečnosti.

V Argentini je splav trenutno dovoljen v primeru, če nadaljevanje nosečnosti resno ogroža življenje matere, ali pa če ženska s psihičnim obolenjem zanosi v primeru posilstva. Odločitve je sprejemalo sodišče, običajno pa so bile pospremljene z dolgotrajnimi razpravami.

Trije zakonski predlogi zahtevajo legalizacijo splava v primeru, če ženska zanosi v primeru posilstva, četudi ni psihično bolna, nekateri izmed poslancev pa zahtevajo, naj se iz zakona umaknejo vse izjeme in naj splav ne bo več kaznivo dejanje.

Po uradnih podatkih v Argentini vsako leto zaradi nedovoljenih splavov umre okoli sto nosečnic. Splav je glavni vzrok smrti pri ženskah, ki življenje izgubijo zaradi nosečnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh