Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Apostolat molitve praznuje 175 let

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 06. 2019 / 07:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2019 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Apostolat molitve praznuje 175 let

Danes in jutri veliko slavje v Vatikanu; brez molitve milijonov vernikov poslanstvo Cerkve ne bi bilo tako rodovitno.

Ob 175-letnici »Apostolata molitve« v Vatikanu danes in jutri v navzočnosti papeža Frančiška prirejajo slovesno praznovanje v dvorani Pavla VI. Po besedah p. Fornosa, mednarodnega direktorja Papeževe svetovne mreže molitve, bo slovesnost namenjena tudi deseti obletnici reorganizacije ustanove. P. Fornos je prepričan, da poslanstvo Cerkve brez molitve milijonov vernikov ne bi bilo tako rodovitno.

Slovesnost je torej namenjena dvojni obletnici Papeževe svetovne mreže molitve oz. »Apostolata molitve«, ki ga je 3. decembra 1844 v Franciji ustanovil jezuitski pater Frančišek Ksaver Gautrelet: 175-letnici ustanovitve in 10. obletnici reorganizacije, ki jo je leta 2014 potrdil papež Frančišek.

Danes, na slovesni praznik Srca Jezusovega, se bo v dvorani Pavla VI. v Vatikanu začelo veliko praznovanje, na katerem pričakujejo tudi svetega očeta. Dogodka naj bi se udeležilo okoli 6.000 oseb iz Evrope, Amerike, Afrike, Azije in Oceanije. Delo se bo nadaljevalo tudi jutri, ko je na programu srečanje direktorjev in narodnih koordinatorjev, ki se jim bodo pridružili tudi odgovorni za mladinsko vejo te organizacije MEG (Mladinsko evharistično gibanje).

Začelo se je v malem semenišču

Iskrica, ki je pred 175 leti povzročila požar v srcih milijonov oseb, pripravljenih moliti in darovati svoje življenje tako, da izpolnjujejo Božjo voljo za potrebe Cerkve, se je začela v francoskem jezuitskem kolegiju. Kot pripoveduje p. Frédéric Fornos, mednarodni direktor Papeževe svetovne mreže molitve, je tam »skupina bogoslovcev izrazila željo, da bi šli v Indijo, kjer bi oznanjali evangelij kot misijonarji. Če bi hoteli to storiti, bi morali prekiniti študij. Vzgojitelj jim je v tistem trenutku rekel, da bi bili apostoli lahko tudi z molitvijo in daritvijo samih sebe Gospodu za podporo tistih, ki se že po vseh celinah trudijo, da bi ljudje spoznali Kristusa. Vse to pa brez spremembe stanu.«

Majhna in posamezna izkušnja je hitro zagorela in v mrežo kmalu vključila predvsem laike, ki niso mogli postati misijonarji. V začetku 20. stoletja je apostolat molitve štel več kot 13 milijonov članov, danes jih je 35 milijonov in so navzoči v vseh kotičkih planeta.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh