Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Antični odtisi stopal v Lyddi

Objava: 19. 10. 2009 / 07:48
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Antični odtisi stopal v Lyddi

Pod 180 kvadratnih metrov velikim ‘Mozaikom iz Loda’ so restavratorji našli več odtisov stopal v (današnjih) številkah noge od 34 do 44

Izraelski restavratorji so v mestu Lod, v svetopisemski Lyddi, pod 1700 let starim mozaikom odkrili odtise stopal. Pod 180 kvadratnih metrov veliko umetnino se nahajajo odtisi v (današnjih) številkah noge od 34 do 44, so minuli teden v Izraelu sporočili pristojni za kulturno dediščino. Polagalci mozaika so očitno po še vlažni podlagi stopali bosi ali pa v sandalih.

Po podatkih arheologov so najdbe tako starih odtisov stopal precej redke. Vodja oddelka za umetniško konzervacijo, Jacques Neguer, je zaradi velikega števila odtisov izrazil domnevo, da so rimski delavci še vlažno malto ravnali s svojimi stopali.

’Mozaik iz Loda’ so odkrili leta 1996 med nekim izkopavanjem, za zaščito pa so ga zopet prekrili s plastjo peska. V letošnji pomladi so ga ponovno očistili in ga za krajši čas dali na ogled javnosti. Trenutno je zopet zaprt zaradi restavriranja. Restavratorji so pod mozaikom iskali predloge, po katerih naj bi umetniki v času nastajanja mozaika polagali kamne, pri tem pa so naleteli na odtise stopal.

Po zaključku restavratorskih del naj bi bil mozaik znova na ogled javnosti. Razstavili bodo tudi najdene odtise stopal in dlani. Umetnina z motivi rib, divjih zveri in dveh trgovskih ladij je domnevno nastala ob koncu tretjega stoletja. ‘Mozaik iz Loda’ je bil po ocenah strokovnjakov del dvorišča ali pa notranjosti hiše premožnega kristjana ali juda, ki je svoje bogastvo pridobil z ladijskim prevozom ali pa z mednarodno trgovino. V sredini ni, kot je bila navada pri tedanjih poganskih mozaikih, upodobljen Orfej, zato predvidevajo, da je bil naročnik mozaika jud ali kristjan.

V mestu Lod danes živi okoli 50.000 ljudi, od tega okoli 20% krščanskih ali muslimanskih Arabcev, ki jih leta 1948 ob izraelskem prevzemu niso pregnali z območja. Danes precej zapostavljeno mesto je legendarni rojstni kraj svetega Jurija. Danes na svetnika spominja pravoslavna cerkev. Svetopisemsko Lyddo naj bi obiskal tudi apostol Peter.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh