Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anketa: »Digitalizacija v Cerkvi ni le priložnost, ampak nuja«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 27. 02. 2022 / 08:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2022 / 08:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anketa: »Digitalizacija v Cerkvi ni le priložnost, ampak nuja«
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Anketa: »Digitalizacija v Cerkvi ni le priložnost, ampak nuja«

Z dvema sogovornikoma o tem, ali vidita digitalizacijo v Cerkvi kot priložnost ali kot oviro, ter tudi o tem, kako je digitalizacija pripomogla k njuni osebni veri.

Matjaž Kosi: 

Leta 2022 je razlika v načinu življenja in delovanja med mladimi in starejšimi rodovi velika. Na eni strani upokojenci z mobilnimi telefoni na tipke ali preprostimi pametnimi telefoni, na katerih imajo naložen morda le Facebook, in na drugi strani najstniki, ki praktično svoj višje cenovni mobilni telefon uporabljajo za vsak aspekt življenja. Za šolo, za nakupe, za zabavo … In ker so prihodnost naše družbe mladi, je vsekakor potrebno iti z njimi v korak. Tudi v Cerkvi.

Matjaž Kosi.

Digitalizacija Cerkve je lahko velika prednost. V času lockdowna se je pokazalo, da so »moderni« župniki, vešči tehnike, ohranjali svoje župnijsko občestvo živo, medtem ko ostalim to ni uspevalo. Tudi sam sem poučeval verouk preko spleta. Tako da vidim prihodnost Cerkve med drugim tudi v digitalizaciji. 

Nina Krt: 

Svet je z obema nogama že stopil v dobo digitalizacije. In to na vseh področjih – na znanstvenem, zdravstvenem, šolskem … Menim, da bi bilo zelo nesmiselno, da se Cerkev temu ne bi prilagodila. Digitalno je zelo dobro, ko je to naše orodje in pripomoček, ne pa način našega življenja. Zato vidim digitalizacijo v Cerkvi ne kot priložnost, ampak kot nujo.

Nina Krt

Ta »nuja« se je še posebno izkazala času epidemije, ko fizično prisostvovanje pri svetih mašah ni bilo mogoče. S pomočjo medijev smo tako lahko kristjani, tudi jaz in moja družina, rasli v osebni veri, le na drugačen način. Zavedati pa se moramo, da kljub vsem pozitivnim stranem medijev virtualno občestvo vseeno ni pravo občestvo. Ni živo in zaradi tega navadno ne obstane.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (8/2022).

Nalaganje
Nazaj na vrh