Anin kolač za babico in dedka [RECEPT]
Anin kolač za babico in dedka [RECEPT]
Poleg tega v nedeljo letos že četrtič obhajamo svetovni dan starih staršev in ostarelih. Kaj pa, če bi v znamenje hvaležnosti babico in dedka po nedeljskem kosilu povabili na skodelico kave ali čaja in košček peciva, ki ga boste pripravili posebej zanju?
Na katoliškem blogu carrotsformichaelmas.com smo našli preprost recept za okusen Anin kolač ali Gateau Sainte-Anne, ki ga tradicionalno pripravljajo v francoski Alzaciji, z nekoliko pomoči pa ga bodo zmogli pripraviti tudi najmlajši.
Anin kolač
Potrebujete:
- 4 jajca
- 1 skodelico (okoli 200 g) sladkorja
- 2 žlici temnega ruma
- 2 skodelici (okoli 240 g) moke
- 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
- 1 skodelica (okoli 230 g) masla
- 1 skodelica (okoli 130 g) naribane ali drobno sesekljane čokolade
- 1 skodelica (okoli 120 g) mletih mandljev
- 1 žlica vanilijeve esence
Preliv:
- 2 skodelici (okoli 230 g) sladkorja v prahu
- 1 žlica mleka
- 1 žlica ruma
- 1 žlica limoninega soka
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Z električnim mešalnikom zmešajte jajca in sladkor, da se spenijo. Dodajte rum in moko, pomešano s pecilnim praškom. Vmešajte preostale sestavine.
Namastite in pomokajte pekač za šarkelj in vanj vlijte pripravljeno maso. Pecite 50 minut oz. dokler ni pečeno.
Zmešajte sestavine za preliv. Dodajte več sladkorja v prahu ali več ruma, dokler gostota ni prava. Ko je kolač pečen, ga nekoliko ohladite in prevrnite iz pekača ter prelijte s pripravljenim prelivom.
Ko se preliv strdi, kolač narežite in postrezite s kavo ali čajem, v vročih poletnih dneh pa morda tudi s kozarcem hladne limonade ali ledene kave.
Bog žegnaj!