Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anin kolač za babico in dedka [RECEPT]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 07. 2024 / 05:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2024 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anin kolač za babico in dedka [RECEPT]
Anin kolač je malce podoben šarklju, le da ga namesto s sladkornim posipom okrasimo (in obogatimo) s sladkornim prelivom. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je simbolična)

Anin kolač za babico in dedka [RECEPT]

Na god sv. Ane in Joahima, staršev Božje Matere Marije in Jezusovih starih staršev, se še posebej spominjamo svojih babic in dedkov ter vseh ostarelih, ki naj bodo na ta dan še bolj deležni naše pozornosti.

Poleg tega v nedeljo letos že četrtič obhajamo svetovni dan starih staršev in ostarelih. Kaj pa, če bi v znamenje hvaležnosti babico in dedka po nedeljskem kosilu povabili na skodelico kave ali čaja in košček peciva, ki ga boste pripravili posebej zanju?

Na katoliškem blogu carrotsformichaelmas.com smo našli preprost recept za okusen Anin kolač ali Gateau Sainte-Anne, ki ga tradicionalno pripravljajo v francoski Alzaciji, z nekoliko pomoči pa ga bodo zmogli pripraviti tudi najmlajši.

Anin kolač

Potrebujete:

  • 4 jajca
  • 1 skodelico (okoli 200 g) sladkorja
  • 2 žlici temnega ruma
  • 2 skodelici (okoli 240 g) moke
  • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 1 skodelica (okoli 230 g) masla
  • 1 skodelica (okoli 130 g) naribane ali drobno sesekljane čokolade
  • 1 skodelica (okoli 120 g) mletih mandljev
  • 1 žlica vanilijeve esence

Preliv:

  • 2 skodelici (okoli 230 g) sladkorja v prahu
  • 1 žlica mleka
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica limoninega soka

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj. Z električnim mešalnikom zmešajte jajca in sladkor, da se spenijo. Dodajte rum in moko, pomešano s pecilnim praškom. Vmešajte preostale sestavine.

Namastite in pomokajte pekač za šarkelj in vanj vlijte pripravljeno maso. Pecite 50 minut oz. dokler ni pečeno.

Zmešajte sestavine za preliv. Dodajte več sladkorja v prahu ali več ruma, dokler gostota ni prava. Ko je kolač pečen, ga nekoliko ohladite in prevrnite iz pekača ter prelijte s pripravljenim prelivom. 

Ko se preliv strdi, kolač narežite in postrezite s kavo ali čajem, v vročih poletnih dneh pa morda tudi s kozarcem hladne limonade ali ledene kave.

Bog žegnaj!

Nalaganje
Nazaj na vrh