Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas zaslišal bančnike in manjkal na uradnih volitvah

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 01. 2013 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas zaslišal bančnike in manjkal na uradnih volitvah

Odbor članov britanskega zgornjega in spodnjega doma parlamenta, ki mu pripada tudi novo imenovani primas Welby, preiskuje t.i. afero Libor.

Novo imenovani anglikanski primas in dosedanji škof v Durhamu, Justin Welby, je minuli teden z ostro kritiko sodeloval na zaslišanju bančnikov, ki so vpleteni v najnovejši londonski bančni škandal. Odbor članov britanskega zgornjega in spodnjega doma parlamenta, ki mu v vodilni funkciji pripada tudi novo imenovani primas Welby, v teh dneh preiskuje t.i. afero Libor, potem ko so v lanskem poletju na dan prišli nečisti posli številnih evropskih bank, med njimi tudi nemške in švicarske.

V t.i. aferi Libor naj bi banke predvsem med leti 2005 in 2009 na pomembnih področjih manipulirale z obrestmi. Tovrstna manipulacija je bila izjemno privlačna, saj so lahko že minimalne spremembe obrestnih mer prinašale opazne gospodarske učinke.

Medtem ko je škof Welby zasliševal bančnike iz Westminstra, pa je bil minuli četrtek v stoletja starem obredu tudi uradno izvoljen za novega anglikanskega nadškofa v Canterburyju. Obred v kapiteljski dvorani canterburyjske stolnice po navedbah medijske hiše BBC izhaja iz časov umora nadškofa Thomasa Becketa v 12. stoletju. Stoletja dolgo se je odtlej stolna cerkev v Canterburyju borila za svojo pravico do škofovskih volitev.

Dekan in stolni kapitelj v Canterburyju so po navedbah BBC-ja po kraljičinem nalogu iz posode izvlekli edino razpoložljivo ime. Da Welby ni prisostvoval slovesnosti, je bilo predvideno od vsega začetka in je povsem v skladu z običaji.

4. februarja naj bi dekan v londonski stolnici sv. Pavla s škofovsko komisijo uradno potrdil izid volitev. Dotlej Welby pravno ostaja škof durhamske škofije. 21. marca letos pa bo slovesno prevzel stolni sedež v Canterburyju. Canterburyjski nadškof je tudi duhovni poglavar anglikanske državne Cerkve.

Welbyja je britanska kraljica Elizabeta II. že novembra lani imenovala za vesoljnega cerkvenega poglavarja anglikanske Cerkve. Sedeminpetdesetletni škof je absolvent elitne britanske šole Eton, po izobrazbi pravnik in teolog. Šele leta 1993 je prejel duhovniško, leta 2011 pa škofovsko posvečenje. Med leti 2007 in 2011 je služboval kot stolni dekan v Liverpoolu. Pred tem je med drugim enajst let delal kot upravnik v naftni industriji. Welby je poročen in oče petih otrok.

S slovesnim ustoličenjem bo postal 105. canterburyjski nadškof, odkar je papež leta 597 v Kent poslal svetega Avguština. V svoji novi vlogi bo škof, vodja cerkvene pokrajine Canterbury, primas celotne Anglije, samodejni član zgornjega doma britanskega parlamenta, ter častni poglavar svetovne anglikanske skupnosti. V anglikanski Cerkvi pa razmišljajo, da bi te različne dolžnosti v prihodnje malce bolj porazdelili.

Anglikanska Cerkev je v Angliji nastala v času reformacije. Kralj Henrik VIII. se je leta 1533 sprl s papežem, ker ta ni hotel priznati ničnosti kraljevega zakona. Henrik VIII. se je leta 1534 sam ustoličil kot poglavar nove državne Cerkve.

Anglikanski Cerkvi po svetu pripada okoli 77 milijonov članov. Izven Anglije obstaja 26 anglikanskih cerkvenih pokrajin, med drugim v Združenih državah Amerike, Avstraliji in z vse večjo veljavo v številnih afriških državah. Canterburyjski nadškof je 'Primus inter pares' (prvi med enakimi) in v ostalih 26 narodnih Cerkvah nima pravice odločanja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh