Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski primas še v zadnjem poskusu spodbuja žensko škofovstvo

Objava: 24. 10. 2012 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski primas še v zadnjem poskusu spodbuja žensko škofovstvo

Če predlog za škofovsko posvečevanje žensk ne bo sprejet, to pomeni, da ga lahko ponovno obravnavajo šele na naslednji generalni sinodi anglikanske Cerkve čez deset let.

Anglikanski primas in nadškof v Canterburyju, Rowan Williams, ki se ob koncu leta poslavlja s svojega položaja, še zadnjič poskuša prepričati člane sinode anglikanske Cerkve, ki bo zasedala v prihodnjih dneh, naj podprejo predlog za uvedbo škofovskega posvečevanja duhovnic. Nadškof Williams s tem še bolj obremenjuje že tako teološko razdeljeno anglikansko skupnost.

V članku, objavljenem v anglikanskem časniku ‘The Church Times’, nadškof Williams piše, da bo cerkvena zakonodaja ‘oblikovala prihodnost anglikanske Cerkve za več generacij’. Po njegovem mnenju glasovanje proti predlogu za uvedbo škofovskega posvečevanja duhovnic ‘predstavlja tveganje, da bomo izpostavljeni nenehnemu in morda vedno močnejšemu notranjemu sporu brez jasno zagotovljenega izida’.

Nadškof si želi, da bi bil predlog sprejet na generalni sinodi anglikanske Cerkve novembra letos. Sinoda je zadnje zasedanje poglavarjev anglikanske Cerkve, preden se sedanji primas ob koncu leta po desetih letih poslovi s svojega vodilnega položaja. Če predlog ne bo sprejet, to pomeni, da ga lahko ponovno obravnavajo šele na naslednji generalni sinodi anglikanske Cerkve čez deset let.

Nadškof Williams je dejal, da duhovniško, ne pa tudi škofovsko posvečevanje žensk povzroča ‘anomalijo’, ki prinaša nejasnost v anglikansko teologijo, ki po njegovem mnenju sprejema zgolj ‘duhovništvo Jezusa Kristusa’. Kot je pojasnil, je nedosledno, ‘če v principu izključujemo krščeno osebo iz možnosti posvečenega služenja’.

Nadškof je zanikal, da sprejem predloga pomeni uklonitev ‘sekularnemu egalitarianizmu’ in dejal, da mora anglikanska Cerkev priznati, kako ‘brez sekularnega feminizma morda nikoli ne bi spregledali nujnosti takšne odločitve ali pa nedoslednosti našega predhodnega položaja’.

Anglikanska zakonodaja se ne more zediniti v mnenju, ali naj enakopravno ščiti tiste anglikance, ki imajo teološke pomisleke proti škofovskemu posvečevanju žensk. Nekateri zagovorniki ženskega škofovstva v tem vidijo diskriminacijo med spoloma.

Anglo-katoliška skupina ‘Naprej v veri’ in evangeličanska skupina ‘Reforma’ obe nasprotujeta predlogu škofovskega posvečevanja žensk. Skupina ‘Ženske in Cerkev’, glavna zagovornica ženskega škofovstva, pa je izjavila, da so njene članice deljenih mnenj, zato ne more podati uradne izjave, kot je poročal britanski časnik ‘The Guardian’.

Trenutna zakonodaja tvega, da bo anglikansko Cerkev zapustilo še več tradicionalistov, saj so mnogi že prestopili k drugim Cerkvam, ker se ne strinjajo s teološkimi in moralnimi razlikami med anglikansko Cerkvijo in zgodovinskim krščanstvom.

Papež Benedikt XVI. je pred časom ustanovil novo cerkveno strukturo, ordinariate, ki anglikanskim vernikom omogoča pridružitev katoliški Cerkvi ob ohranitvi anglikanskih običajev in bogoslužne prakse.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh