Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: s krstom za vedno Božji otroci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2021 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: s krstom za vedno Božji otroci

Angelus: s krstom za vedno Božji otroci

Papež na nedeljo Jezusovega krsta o Božjem razodetju in usmiljenju; krst otrok v Sikstinski kapeli odpovedan.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je na nedeljo Jezusovega krsta pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja v katehezi spregovoril o tem, kako smo pred nekaj dnevi zapustili Jezusa kot otroka, ki so ga obiskali Modri, zdaj pa ga najdemo odraslega na obali reke Jordan, poroča Radio Vatikan. V bogoslužju naredimo približno tridesetletni preskok: to so bila leta skritega življenja, ki ga je Jezus preživel v družini. Nekaj jih je preživel v Egiptu kot migrant zaradi Herodovega preganjanja, preostanek pa v Nazaretu, ko se je učil obrti od Jožefa, v družini, da je ubogal starše, se učil in delal. Gospod je večino svojega časa na zemlji preživel tako, da je živel vsakdanje življenje, in se ni pojavljal v javnosti. To je lepo sporočilo tudi za današnji čas, saj nam po papeževih besedah razkriva veličino vsakdana, pomembnost vsakega dejanja in trenutka življenja v Božjih očeh, tudi najpreprostejših in skritih.

Po tridesetih letih skritega življenja se začne Jezusovo javno življenje, in sicer s krstom v reki Jordan. Čeprav je Jezus Bog, se vseeno da krstiti. Janezov krst je vključeval tudi spokorni obred, kot znamenje hotenja po spreobrnitvi, česar Jezus ni potreboval. Janez Krstnik se je uprl, toda Jezus je vztrajal, ker je želel biti skupaj z grešniki. Jezus nam je tako že prvi dan ponudil »program svojega delovanja«: kot napove, nas bo rešil tako, da nam je prišel nasproti in bo nase prevzel naše grehe.

Usmiljenje je Božje obličje

Po tem Jezusovem dejanju se odprejo nebesa in se končno razkrije Sveta Trojica. Ko se torej Jezus usmili človeštva, se razodene Bog. Usmiljenje je namreč Božje obličje in to velja tudi za nas: v vsakem delu usmiljenja, ki ga storimo, se Bog razodene in obstane s svojim pogledom nad svetom. Toda naše življenje je bilo že zaznamovano z usmiljenjem, bili smo zastonjsko zveličani. Zakramentalno se to zgodi na dan našega krsta, s krstom za vedno postanemo Božji otroci. Božjega usmiljenja pa so deležni tudi ljudje, ki niso krščeni, kajti Bog vedno čaka, da se odprejo vrata srca, in nas ljubkuje s svojim usmiljenjem.

Na nedeljo Jezusovega krsta je papež v Sikstinski kapeli ta zakrament običajno podelil otrokom vatikanskih uslužbencev, rojenim v preteklem letu dni. Zaradi varnostnih ukrepov med epidemijo koronavirusne bolezni je bila ta slovesnost letos odpovedana.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh