Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Analitiki odgovarjajo: kakšen naj bo evropski poslanec

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 06. 2024 / 07:21
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2024 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Analitiki odgovarjajo: kakšen naj bo evropski poslanec
Na kaj biti pozorni pri izbiri kandidata za evropskega poslanca? FOTO: Anže Malovrh/STA

Analitiki odgovarjajo: kakšen naj bo evropski poslanec

Pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament smo tri družbene analitike povprašali, na kaj bodo pozorni pri izbiri kandidata za evropskega poslanca.

Miro Haček, politolog

Dr. Miro Haček. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Osebno bom predvsem pogledal dosedanje delo posameznega kandidata ali kandidatke, še posebej če je kandidat kadar koli doslej opravljal funkcijo evropskega poslanca, njegovo dosedanjo politično konsistentnost (spreminjanje stališč v skladu s trenutno koristjo) in njegova stališča do ključnih vprašanj prihodnjega razvoja Evropske unije, konkretno do zelenega prehoda, varnosti in zunanje politike. Osebno lahko podprem izključno tiste kandidate, ki se bodo denimo zavezali k odpravi neumnih sklepov, kot je prepoved prodaje novih avtomobilov na bencin oziroma dizel po letu 2035.

Boštjan Perne, obramboslovec

Boštjan Perne. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Moja vprašanja za kandidate za evropske poslance po dveh tematikah. Ilegalne migracije: EU je sprejela pakt o migracijah, ki ima, če poenostavimo, dva pomembna dela. Prvi govori o odločnem nadzoru zunanjih meja in hitrem vračanju ilegalnih migrantov, ki že po prvi presoji ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev azila, drugi pa o solidarnostni delitvi ilegalnih migrantov po državah. Kaj boste kot poslanec storili, če se bo izkazalo, da pakt ne deluje in da se ilegalne migracije ne regulirajo, ampak postajajo še bolj problematične? Ali si boste kot poslanec prizadevali za zmanjševanje negativnih vplivov ilegalnih migracij na EU? Obramba: vojna v Ukrajini je spremenila strateško varnostno okolje EU. Nekatere članice EU so deležne direktnih in indirektnih groženj, ki prihajajo s strani Rusije. Ukrajinci s skrajnimi napori branijo svojo državo. EU je obljubila izdatno pomoč, vendar pa dobava, predvsem streliva, močno šepa. Kaj boste storili, da bi EU izpolnjevala svoje obljube? Ali si boste prizadevali za nadgradnjo obrambnih kapacitet EU? Ali boste na ravni EU poskrbeli za čvrsto solidarnost, ki bo državam, izpostavljenim direktnim vplivom Rusije, vlivala zaupanje in bodo lahko računale na pomoč EU?

Boštjan Udovič, katedra za mednarodne odnose na FDV

Dr. Boštjan Udovič. FOTO: osebni arhiv

Zame mora biti »moj« evropski poslanec predvsem načelen, pošten, sodelovalen in pripravljen delati v blagor skupnosti. In še dodaten kriterij: poznati mora Evropsko unijo, spoznati se mora na postopke v Evropskem parlamentu in razumeti, kako se kolesa gibljejo v Bruslju, saj bo le tako lahko na bruseljskem parketu dobro zastopal naše, »domače« interese. Biti mora torej prepričan Evropejec in ne skeptičen do Evrope in njenih politik. Je pa prav, da je do teh politik (in politikov) konstruktivno kritičen.

Nalaganje
Nazaj na vrh