Hiši Franko vnovič dve, devetim restavracijam pa ena zvezdica
Hiši Franko vnovič dve, devetim restavracijam pa ena zvezdica
Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarjata Mate and Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.
Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Grič z Luko Koširjem.
»Danes je res vesel dan za slovenski turizem«
»Od danes ima kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani. To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, nenazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije. Danes je res vesel dan za slovenski turizem,« je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.
Zakaj si lastniki restavracij tako silno želijo Michelinove zvezdice?
Gre za priznanje, ki določeno restavracijo uvršča v sam svetovni kulinarični vrh. Restavracija pa posledično sodi na svetovni zemljevid s svojo ponudbo.
Pomen zvezdic:
|
|
|
Katere zvezdice še podeljuje Michelin?
Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest. Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, navaja STA.
V Michelinov izbor priporočenih restavracij je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.
»Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. 10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije,« je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.