Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ana in Rajko bosta prejela misijonski križ, konec meseca odhajata v Brazilijo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2024 / 05:10
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2024 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ana in Rajko bosta prejela misijonski križ, konec meseca odhajata v Brazilijo
»Človek obrača, Bog obrne,« pravita Rajko in Ana. FOTO: Siniša Kanižaj

Ana in Rajko bosta prejela misijonski križ, konec meseca odhajata v Brazilijo

Rajko in Ana Špehar Vrtin sta mož in žena, ki prihajata iz Bele krajine. Po poroki leta 2016 sta skupaj začela dejavno krščansko življenje. Rajko je ob delu zaključil strojno fakulteto, Ana pa pedagogiko Montessori. V nedeljo, 14. julija, jima bo škof Šuštar na Kureščku podelil misijonski križ, konec meseca, predvidoma na god sv. Jakoba, pa kot laična misijonarja odhajata v Brazilijo.

Na poti krščanskega zorenja sta Ana in Rajko srečala različne misijonarje (predvsem p. Ernesta Benka), njihova pričevanja pa so ju spodbudila in navdušila do te mere, da sta tudi sama začela premišljevati o misijonski poti.

Priprave na Brazilijo

Januarja 2023 sta se pridružila skupini Sled v okviru Misijonskega središča Slovenije, kjer sta se eno leto in pol pripravljala za poslanstvo laiških misijonarjev. Kot pravita, želita v misijonih še bolj služiti Bogu ter se mu zahvaliti za vse, kar prejemata. Zaradi priprave na misijonsko pot sta zadnje mesece preživela v Marijini hiši ob svetišču Marije kraljice miru na Kureščku. »V Marijinem objemu z dušo, srcem in veseljem prostovoljno pomagava po svojih najboljših močeh. Skrbiva za cerkev, Marijin dom, v veselje nama je spoznavati romarje, ki dnevno prihajajo na Kurešček. Prijazno jih povabiva na kavo, pecivo ali klepet.«

Podelitev misijonskega križa bo v nedeljo, 14. julija 2024, ob 16. uri, pri Kraljici miru na Kureščku. Somaševanje bo vodil škof msgr. dr. Franc Šuštar. Ob 15. uri bo molitvena ura za misijone. Po podelitvi bosta agape in druženje.

Učita se brazilske portugalščine

Po skupni molitvi in razločevanju se je pokazala možnost, da se konec julija 2024 za eno leto kot laiška misijonarja odpravita v Brazilijo na pomoč k sestram Hčeram Marije Pomočnice, salezijankam, v inšpektorijo Sao Paulo, kjer deluje tudi Slovenka s. Metka Kastelic. Da bi se lažje sporazumevala z ljudmi v misijonu, se učita brazilske portugalščine. »Zaupava Mariji, v srcu čutiva radost in mir, vse se tako hitro odvija in dogaja. Najino mnenje je: 'Ali je človek v življenju pripravljen vedno ali pa nikoli.' Marsikdo nama reče, da naju ne razume. Midva odgovoriva, da tudi midva marsičesa ne razumeva. Sicer pa to ni v naši domeni. Človek obrača, Bog obrne,« še pravita odkritosrčna Belokranjca.

Zadnje mesece zakonca Špehar Vrtin preživljata na Kureščku. FOTO: Theo Kanižaj

Nekoliko daljši pogovor z njima bomo objavili tik pred njunim odhodom na drugo stran Atlantika.

Nalaganje
Nazaj na vrh