Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriško poročilo kritično o 'agresivnem sekularizmu' v zahodni Evropi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 05. 2013 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriško poročilo kritično o 'agresivnem sekularizmu' v zahodni Evropi

Vladna komisija prepoved nošenja burke v Franciji ali nemško razsodbo o obrednem obrezovanju označuje kot kršenje verske svobode.

Neka ameriška vladna komisija je izrazila ostro kritiko glede stanja verske svobode v zahodni Evropi. Četudi je verska svoboda na stari celini na splošno 'zadovoljivo zaščitena', pa tega v javnem prostoru pogosto ni povsem občutiti, v nekaterih državah pa naj bi vladal pravi 'agresivni sekularizem'. Komisija za mednarodno versko svobodo (Commission on International Religious Freedom), ki sta jo Bela hiša in ameriški kongres ustanovila leta 1998, kot konkretne negativne primere omenja razsodbo deželnega sodišča v nemškem Kölnu glede obrednega obrezovanja dečkov in francosko prepoved nošenja burke v javnosti.

V svojem letnem poročilu omenjena komisija navaja skupno petnajst držav, v katerih je kršenje verske svobode 'sistematično, neprestano in opazno'. Med dežele s posebej težkimi kršitvami uvrščajo Iran, Irak, Pakistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Burmo, Kitajsko, Eritrejo, Severno Korejo, Savdsko Arabijo, Vietnam in Sudan. Tovrstni seznam držav ameriški vladi omogoča uveljavljanje embarga na oborožitev in drugih morebitnih ukrepov.

S seznama držav, ki so še v preteklem letu 'povzročale precejšnje težave', se je tokrat umaknila Turčija, kjer so opazno omilili zakone, ki so omejevali pravice verskim manjšinam. Obenem pa turška država še naprej nadzoruje vse verske razglase v javnosti. V drugi kategoriji ameriška komisija v svojem poročilu na seznam uvršča Afganistan, Azerbajdžan, Kazahstan in Rusijo, in sicer med države, v katerih je omejeno svobodno udejanjanje posameznih veroizpovedi.

Komisija za mednarodno versko svobodo obenem poudarja, da človekovo pravico do svobodnega udejanjanja veroizpovedi vse pogosteje sistematično kršijo tudi nevladne organizacije, ki preganjajo verske manjšine. Kot primer Američani navajajo islamski organizaciji Boko Haram v Nigeriji in milice Al-Shabaab v Somaliji.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh