Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje pričenjajo s kampanjo za versko svobodo

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 18. 04. 2012 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški škofje pričenjajo s kampanjo za versko svobodo

Župnije naj bi pred narodnim praznikom 4. julija obhajale dva ‘Tedna svobode’; ponovna kritika zdravstvene reforme in omejevanja cerkvene pomoči beguncem ter pri posredovanju posvojitev.

Katoliški škofje v Združenih državah Amerike so pozvali k narodni kampanji za versko svobodo. V pismu, ki je bilo objavljeno konec minulega tedna, tamkajšnja škofovska konferenca kritično ocenjuje namero ameriške vlade, da sredstva za načrtovanje družine predpiše kot obvezno storitev zdravstvenega varstva. Škofje so se ob tem dotaknili tudi omejevanja cerkvene pomoči beguncem in posredovanja pri posvojitvah. Katoliške župnije so pozvali, naj dva tedna pred narodnim praznikom 4. julija obhajajo ‘Tedna svobode’.


”Kot katoliški škofje in ameriški državljani nujno pozivamo vse katoličane in sodržavljane, naj bodo previdni”, še pišejo škofje. “Verska svoboda je napadena, tako v naši kot v drugih državah.” Za ‘zaščito verske svobode v svobodni družbi’ pa je potrebno sodelovati z vsemi ostalimi kristjani, judi in pripadniki ostalih verstev. Katoliške laike škofje spodbujajo, naj bodo dejavnejši na političnem področju. Obenem škofje poudarjajo, naj ne podpirajo ene same strankarske usmeritve.

Ob možnosti uvedbe obveznega zdravstvenega zavarovanja škofje vladi očitajo, da z obveznim financiranjem kontracepcijskih sredstev in sterilizacije verske ustanove sili, naj delujejo v nasprotju s svojim prepričanjem. Obenem si država še pridržuje pravico do odločanja, katere ustanove so ‘dovolj verske’, da si zaslužijo zaščito verske svobode. Omenjeni zakonski osnutek predvideva, da verske organizacije niso obvezane upoštevati vseh predpisov, iz česar pa so izključena podjetja, ki so v cerkveni upravi, kot denimo bolnišnice in univerze.

Kot omejevanje verske svobode škofje označujejo tudi nove zakone v posameznih zveznih državah, ki kazensko preganjajo podporo nezakonitih priseljencev. Tak zakon denimo v Alabami prepoveduje tudi duhovno oskrbo in socialno svetovanje. Drugim katoliškim ustanovam za pomoč priseljencem in beguncem je bila odvzeta državna podpora, ker niso bile pripravljene poskrbeti za kontracepcijska sredstva ali opravljanje splavov.

Škofje kritično ocenjujejo tudi izključitev katoliških agencij za posvojitve, ki se branijo, da bi otroke posredovale istospolnim in neporočenim parom.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh