Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški škofje: »Nesmiselno nasilje in grozljivo zlo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 02. 2018 / 09:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2018 / 08:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriški škofje: »Nesmiselno nasilje in grozljivo zlo«

Ameriški škofje: »Nesmiselno nasilje in grozljivo zlo«

Osuplost ob napadu na šolo na Floridi, ki je zahteval najmanj 17 življenj.

Nadškof Thomas Wenski iz Miamija vse prebivalce tega območja poziva k edinosti in medsebojni podpori po včerajšnjem strelskem napadu na gimnazijo Marjory Stoneman Douglas v Parklandu v ameriški zvezni državi Florida, ki je zahteval najmanj 17 življenj dijakov in učiteljev in več desetim ljudem povzročil hude poškodbe. Številni ranjeni so še vedno v kritičnem stanju.



V uradni izjavi, objavljeni na spletni strani nadškofije, je Wenski zapisal, da on in celotno krajevno katoliško občestvo moli za vse, ki jih je prizadela ta »nesmiselna tragedija«: za pokojne in ranjene, za njihove družine in bližnje, za vse, ki so prvi priskočili na pomoč, ter za celotno občestvo južne Floride.

Wenski prebivalce Floride poziva, naj se dvignejo nad svoj »razumljivi bes« in se »združijo kot občestvo, da bodo drug drugemu v oporo« po tem nepredstavljivem dejanju. Z Gospodovo pomočjo, je prepričan nadškof, lahko ostanejo močni in se odločno uprejo zlu v vseh njegovih pojavnih oblikah. »Naj Bog ozdravi zlomljena srca in nudi tolažbo žalujočim, ko se kot narod znova soočamo z novim dejanjem nesmiselnega nasilja in grozljivega zla«, je nadškof v Miamiju zaključil izjavo za javnost.

Tudi predsednik Škofovske konference ZDA in houstonski nadškof, kardinal Daniel DiNardo, je sinoči pozval vse kristjane, naj se združijo v molitvi ter žrtvah za ozdravljenje in tolažbo vseh, ki jih je prizadelo nasilje … ter za srčni pogovor, da bi se v ameriških občestvih in med celotnim narodom naselil mir. Kardinal je še dejal, da je tamkajšnja škofovska konferenca »globoko užaloščena« zaradi včerajšnjega streljanja in da bo molila za konec strelskega nasilja.

19-letni nekdanji dijak gimnazije v Parklandu, ki je bil »iz disciplinskih razlogov« izključen iz šole, je včeraj popoldne vdrl v šolske prostore in začel streljati s polavtomatsko puško. Storilec ima za seboj zgodovino nasilnega vedenja in se zdravi zaradi duševnega obolenja. Dijaki gimnazije so na družbenih omrežjih objavili video posnetke in fotografije streljanja ter posledic napada. Policija je storilca aretirala dobro uro po napadu in je trenutno v priporu.

Včerajšnji dogodek je po številu žrtev tretji najhujši v ameriški zgodovini. Z veliko žalostjo je novico o tragičnem dogodku sprejel tudi papež Frančišek, ki je vsem prizadetim zagotavil svojo duhovno bližino in molitev. V upanju, da bi se takšna nesmiselna nasilna dejanja prenehala, sveti oče nad vse kliče Božji blagoslov miru in moči, je zapisano v sožalnem telegramu, ki ga je miamijskemu nadškofu Thomasu Gerardu Wenskiju v papeževem imenu poslal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Vir: CNA / Kathpress / Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh