Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški kardinal: rasizem je »družbena in duhovna bolezen«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 06. 2020 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2020 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški kardinal: rasizem je »družbena in duhovna bolezen«

Bostonski nadškof O'Malley opozarja pred »neprekinjeno dediščino« suženjstva.

Foto: Vatican Media

Številni ameriški škofje, duhovniki in župnije so v preteklih dneh priredili spletna srečanja in molitve, na katerih so vernike spodbudili, naj si brez ovinkarjenja prizadevajo za konkretne korake proti »globokim grehom rasizma«. Po navedbah spletnega portala Vatican News je bil med njimi tudi bostonski nadškof, kardinal Sean Patrick O'Malley.

Pomembno je, da raznolikost Združenih držav počastijo kot enotno dediščino in jo podpirajo, ne pa da zaradi nje prihaja do delitev, je poudaril kardinal O'Malley. V video nagovoru na spletni strani bostonske nadškofije je rasizem označil za »družbeno in duhovno bolezen, ki pobija ljudi«. Američani so suženjstvo kot narod odpravili, »nismo pa se še v celoti soočili z neprekinjeno dediščino diskriminacije, neenakosti in nasilja,« razčlenjuje bostonski nadškof.

Umor Afroameričana Georgea Floyda pred nekaj tedni v Minneapolisu je bil boleč dokaz, »kaj vse je za Afroameričane na kocki«, dodaja O'Malley. Gre za »odpoved družbe, ki ni sposobna zaščititi svojega življenja in življenja svojih otrok«. Protesti v teh dneh so klici k pravičnosti »in presunljivi izrazi globoke čustvene bolečine, ki se ji ne moremo izogniti«.

Vsi smo poklicani, »da podpremo neprecenljivo vrednost življenja slehernega človeka«. Kar se je zgodilo, Američane spodbuja, »da bomo še podvojili svoja prizadevanja za spoštovanje in pravičnost vseh ljudi«. Zdaj je treba ohranjati in braniti resnico, je v svojem nagovoru poudaril bostonski nadškof.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh