Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alojzij Gonzaga

Objava: 21. 01. 2014 / 13:20
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Alojzij Gonzaga

Zavetnik: Obolelih za AIDS-om in njihovih skrbnikov

Kot najstarejšega sina ugledne družine Gonzaga iz kraja Castiglione pri Mantovi v Italiji je Alojzija čakala obetavna prihodnost. Oče ga je že kot štiriletnega otroka začel usposabljati za vojaškega poveljnika. Kot osemletnik je služil na dvoru vojvoda v Firencah. Toda ravno v tej starosti je Alojzij zbolel za ledvično boleznijo, ki ga je pestila vse življenje.

Mladi Alojzij se je navduševal nad življenjepisi svetnikov. Ko mu je v roke prišla knjiga s pismi jezuitskih misijonarjev, ga je močno prevzela. Takoj je hotel postati jezuit! Odločno se je lotil priprav za svoj bodoči poklic, tako da je poučeval verouk, delal pokoro in predvsem veliko molil. Njegove molitve so trajale ure in ure.

Leta 1585 se je Alojzij odpovedal dediščini in postal jezuitski novinec. Bil je bister in prizadeven študent, obenem pa se je boril s kožno boleznijo, z glavoboli in nespečnostjo. Ko je bil v četrtem letniku teologije, je v Evropi izbruhnila epidemija kuge. Alojzij je prosil za dovoljenje, da bi služil v bolnišnici, toda zaradi krhkosti ga je nadrejeni razporedil v oddelek, kjer ni bilo obolelih za kugo. Kljub temu se je Alojzij okužil in hudo bolan obležal. Umrl je tri mesece kasneje, v osmini Rešnjega Telesa v starosti triindvajset let. Alojzij je zavetnik obolelih za AIDS-om in njihovih skrbnikov.

Večni Oče, na priprošnjo sv. Alojzija Gonzaga daj, da postanem sočuten in skrben do vseh bolnikov.

Nazaj na vrh