Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aljažev stolp na vrhu Triglava

Objava: 16. 02. 2007 / 12:03
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Aljažev stolp na vrhu Triglava

Izjava za javnost Nadškofije Ljubljana in Planinska zveze Slovenije v zvezi z oddajo Preverjeno na POP TV z dne 16. januarja 2007


V oddaji Preverjeno, ki je bila dne 16. januarja 2007 predvajana na POP TV, je bila posredovana informacija, da je bil tudi Aljažev stolp na Triglavu v denacionalizacijskem procesu vračanja odvzetega cerkvenega premoženja vrnjen katoliški Cerkvi. Zaradi številnih ostrih reakcij in nasprotovanj planincev in drugih državljanov, ki so bili zaradi omenjene informacije ogorčeni in razburjeni, smo zaprosili za verodostojni posnetek tistega dela prispevka, ki se nanaša na intervju z msgr. dr. Ivanom Štuhecem. Po ogledu posnetka smo ugotovili, da je navedeno informacijo med naštevanjem Cerkvi vrnjenega premoženja, kamor je bil prištet tudi Aljažev stolp, izrekel novinar prispevka, ne pa kateri koli sogovornik s strani katoliške Cerkve.

Predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), mag. Franci Ekar je takoj po teh reakcijah opravil več razgovorov s predstavniki Nadškofije Ljubljana in poslal pismo ljubljanskemu nadškofu in metropolitu, msgr. Alojzu Uranu s prošnjo za pojasnilo o resničnem položaju, usodi in lastninskemu stanju Aljaževega stolpa. Planinska zveza Slovenije o kakršnih koli lastninskih spremembah ni bila seznanjena niti ni bila udeležena v postopku denacionalizacije. Potrjeno in ugotovljeno je bilo, da glede zapuščine dovškega župnika Jakoba Aljaža, ki je bila pisno podarjena Slovenskemu planinskemu društvu (SPD), ni nobenih sprememb. Za darilo slovenskemu planinstvu, za katerega je Jakob Aljaž zapisal, da ga podarja »za nadaljnji razcvet slovenskega planinstva«, ga je SPD odlikovalo z nazivom »častni član SPD«.

Na pogovoru na nadškofiji v Ljubljani pred leti je tedanji nadškof in metropolit, msgr. dr. Franc Rode predsedniku PZS, mag. Franciju Ekarju pojasnil, da je razumljivo in nedvoumno zapisano, da je bil vrh Triglava z Aljaževim stolpom podarjen Slovenskemu planinskemu društvu in enako po drugi svetovni vojni skupaj z ostalim premoženjem SPD prenesen na Planinsko zvezo Slovenije. Nadškofija je obljubila, da bo Planinski zvezi Slovenije v primeru, da le-ta sama ne bi našla dokumentov, ki to ugotavljajo in potrjujejo, pomagala pri iskanju dokumentov v svojih arhivih.

Pravno-formalni lastninski postopek o Aljaževem stolpu še ni dokončan, saj geodetske izmere še niso uradno odmerjene. V zvezi s tem so kakršne koli bojazni, da bi Aljaževa zapuščina »odšla« v neprave roke, povsem odveč, saj si tako Nadškofija Ljubljana kot Planinska zveza Slovenije prizadevata, da vrh Triglava ostane simbol vseh Slovencev.



msgr. dr. Anton Jamnik, generalni vikar
mag. Franci Ekar, predsednik PZS

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh