Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali smo srečni? [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 30. 06. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2024 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali smo srečni? [RAZLAGA EVANGELIJA]
Je tvoja želja za pred Jezusa? Je tako goreča, da te spravi na kolena, pred Boga? FOTO: Pixabay

Ali smo srečni? [RAZLAGA EVANGELIJA]

V evangeljskem odlomku 13. nedelje med letom se srečamo z gorečo vero, ki je dva obupana posameznika spravila na kolena pred Jezusom. Duhovnik Simon Potnik v razlagi evangelija tudi nas spodbuja, naj Jezusu izročimo svojo stisko, svojo bedo. Najmlajše v video posnetku tokrat nagovarja duhovnik Marko Rijavec.

Prvo berilo: Bog ni povzročil smrti, Mdr 1,13–15; 2,23–24; Ps 30;
drugo berilo: Naša dobrota naj izravna razlike med ljudmi, 2 Kor 8,7.9.13–15

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 5,21–43)

Ko se je tisti čas Jezus prepèljal s čolnom spet na drugo stran, se je zbrala pri njem velika množica. Bil je pri jezeru. Tedaj je prišel eden od predstojnikov shodnice, Jaír po imenu. Ko ga je zagledal, je padel k njegovim nogam in ga zelo prosil, rekoč: »Moja hčerka je v zadnjih zdihljajih. Pridi in položi roke nanjo, da ozdravi in ostane pri življenju!« In odšel je z njim. 

Za njim se je odpravila velika množica in pritiskala nanj. V njej je bila tudi žena, ki je že dvanajst let krvavela. Veliko je pretrpela od mnogih zdravnikov in porabila vse svoje premoženje, pa ji ni nič pomagalo, ampak je bilo z njo celo slabše. Slišala je za Jezusa. Med množico se mu je približala od zadaj in se dotaknila njegove obleke. Rekla je namreč: »Tudi če se dotaknem le njegove obleke, bom rešena.« In v hipu se ji je ustavila kri in v telesu je začutila, da je ozdravljena nadloge. 

Jezus je v sebi zaznal, da je šla moč iz njega. Obrnil se je v množici in rekel: »Kdo se je dotaknil moje obleke?« Njegovi učenci so mu govorili: »Saj vidiš, kako množica pritiska nate, pa praviš: 'Kdo se me je dotaknil?'« Oziral se je okrog, da bi videl tisto, ki je to storila. Ker je žena vedela, kaj se je z njo zgodilo, je vsa preplašena trepetaje pristopila, se vrgla predenj in mu povedala vso resnico. On pa ji je rekel: »Hči, tvoja vera te je rešila. Pojdi v miru in bodi ozdravljena svoje nadloge!«

Video razlaga za otroke


Želja, ki te spravi na kolena

Piše: Simon Potnik

»Uživaj« je pogost pozdrav tega časa. Uživaj, enkrat se živi. Uživaj, uživaj, uživaj … pa če to pomeni na račun drugega ali v škodo drugega ali z moralnim in fizičnim mačkom. Pa je ta sleherni uživaj tako krhek, tako odvisen.

Seznam se z uresničitvijo želja eksponentno veča. Kar testirajmo ga na preprostem vprašanju: Ali si srečen? Če da, blagor tebi, deli blagoslov na druge. Če je odgovor ne, pa dodatno vprašanje: Kaj ti manjka, da bi bil srečen?

Duhovnik Simon Potnik. FOTO: Siniša Kanižaj

V evangeliju se srečamo z dvema obupanima posameznikoma. Prvi ne vidi več rešitve za svojo hčer in druga ne za svoje ozdravljenje. On je predstojnik shodnice. To so bili bogaboječi in običajno pomembni možje. Skrbeli so za sinagoge, za molitev, poučevanje, vodenje bogoslužja, branje in razlaganje Svetega pisma. Morda si bomo to lažje predstavljali, če pomislimo na župnike na župnijah. Razume se, da so verni in predani tradiciji. Zdaj pa se življenje zalomi. Kako je lahko Bog dopustil, da zboli nedolžno dete, njegova hčerka? Ničesar ne vemo o njej, samo to, da je Jaira ta obup potisnil tako daleč, da je poiskal Jezusa. Ne pozabimo, da so malo pred tem Jairovi somišljeniki, morda med njimi tudi kakšen znanec ali prijatelj, že zmerjali Jezusa, da je obseden s hudim duhom, da dela, kar ni dovoljeno početi nikomur, ker ozdravlja na soboto. Jair sredi množice pade k Jezusovim nogam in ga zelo prosi. Se spomniš svoje velike želje na začetku tega razmišljanja, želje, ki bi te tako zelo osrečila? Jair je poiskal Jezusa in padel predenj. Je tvoja želja za pred Jezusa? Je tako goreča, da te spravi na kolena, pred Boga?

Ne nadleguj učitelja. Pusti. Življenje gre svojo pot.

Drzna pot

In tu imamo ženo, ki je razumno poskušala ozdraveti. Po dvanajstih letih, ko je od zdravnikov in šarlatanov in moralistov mnogo pretrpela, je poiskala Jezusa. Če se ga le dotaknem. Ne bom mu kradla časa, pozornosti, besede. Veliko je pomembnejših od mene.

Obema se je zgodilo. Jair je šel še skozi preizkušnjo vere, žena pa je bila rešena takoj. Uboga je zacvetela. Jair, mož postave in veljave, pa je moral še skozi tnalo javnega mnenja. Ne nadleguj učitelja. Pusti. Življenje gre svojo pot. Saj bo bolje. Nisi edini. Saj bo minilo. In jok in tarnanje in tihi očitki Jezusu.

Življenje z Bogom ni statična vera obupa. Je drzna pot ...

V to prepletajočo zgodbo Jaira in žene želi evangelist vplesti še mene, mojo življenjsko pot. Želi me srečati z mojo stisko, mojo bedo in mojim upanjem, da se prebudi vera. Tako močna, da lahko ob bolniški postelji zaupam v Gospoda, da je on tisti, ki ozdravlja, rešuje in odrešuje. Življenje z Bogom ni statična vera obupa. Je drzna pot, ko ljubezen premaga ponos, upanje sebičnost in vera odpira vrata v Življenje. Dobrodošli.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh