Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali poznate najcenejšo trgovino v Rimu?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 07. 2024 / 11:56
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2024 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali poznate najcenejšo trgovino v Rimu?
Eno manj znanih dejstev o Vatikanu je, da ima že skoraj sto let svojo trgovino. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Ali poznate najcenejšo trgovino v Rimu?

Večina evropskih prestolnic ne slovi po nizkih cenah živil in drugih osnovnih življenjskih potrebščin, in italijanska pri tem seveda ni nobena izjema.

Pa vendar: če vas bo pot v jubilejnem letu zanesla v Rim, boste morda lahko izkoristili priložnost, da boste stvari, ki jih potrebujete za vsakdanje življenje, nakupili brez davka na dodano vrednost …

Ker v Vatikanu nimajo davka na dodano vrednost, so izdelki v »Annoni« občutno cenejši kot v drugih rimskih trgovinah.

Annona, vatikanski »supermarket«

Eno manj znanih dejstev o Vatikanu je, da ima že skoraj sto let svojo trgovino. V samopostrežni blagovnici »Annona« smejo trenutno nakupovati le vatikanski uslužbenci. Ker v Vatikanu nimajo davka na dodano vrednost, so izdelki v »Annoni« občutno cenejši kot v drugih rimskih trgovinah.

Italijanski mediji so pred dnevi objavili vest, da Vatikan želi trgovino predati v zasebne roke. Ena najnenavadnejših posebnosti Vatikana kot najmanjše države na svetu bo torej po navedbah avstrijskega Kathpressa kmalu, predvidoma na prelomu leta, vstopila v svet tržnega gospodarstva. Zaenkrat še ni jasno, katera zasebna trgovska veriga ali veletrgovec bo dobil pogodbo za upravljanje prodajalne, ki je bila ustanovljena leta 1932.


V ozadju privatizacije, tako Kathpress, so očitno finančna ozka grla v Vatikanu. »Annona« trenutno zaposluje okoli 30 ljudi. Ker v Vatikanu ni DDV ali davkov na alkohol, gorivo in tobak, je struktura cen precej drugačna od tistih drugod po Italiji.

Doslej je bilo strogo poskrbljeno, da so v »Annoni« nakupovali le vatikanski uslužbenci. Širjenje kroga strank bi lahko povzročilo izkrivljanje trga v primerjavi s podobnimi okoliškimi prodajalnami, kjer cene vključujejo 22-odstotni DDV.

Nalaganje
Nazaj na vrh