Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali bo Vatikan priznal Marijina prikazovanja v Medžugorju?

Za vas pišejo:
Mojca Purger, Marjan Pogačnik
Objava: 18. 09. 2024 / 14:42
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2024 / 06:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali bo Vatikan priznal Marijina prikazovanja v Medžugorju?
Romarji v Medžugorje prihajajo od blizu in daleč (fotografija je ilustrativna). FOTO: Marjan Pogačnik

Ali bo Vatikan priznal Marijina prikazovanja v Medžugorju?

Iz Vatikana je prišla novica, da bodo danes na novinarski konferenci trije visoki predstavniki Katoliške Cerkve spregovorili o Medžugorju in duhovnih izkušnjah romarjev v Medžugorje.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali prefekt Dikasterija za doktrino vere kardinal Victor Manuel Fernández, tajnik oddelka za doktrino vere z istega dikasterija Armando Matteo in Andrea Tornielli z Dikasterija za komunikacijo. 

Visoka udeležba na novinarski konferenci in način, kako so jo napovedali, namigujeta, da bodo na njej oznanili nekaj prelomnega. Zato ni čudno, da so se v javnosti pojavila ugibanja, ali bo Vatikan naposled priznal Marijina prikazovanja v Medžugorju.

Kaj sporoča Marija v Medžugorju?

Da se Marija prikazuje mladim v vasi Bijakovići v župniji Medžugorje, se je razvedelo leta 1981. Predstavila se jim je kot blažena Devica Marija, kasneje pa kot Kraljica miru. Poleg klica k miru med medžugorska sporočila sodijo še vera, spreobrnjenje, molitev in post. 

Vidci so povedali, da po Mariji prejemajo sporočila o prihodnosti Medžugorja, Cerkve in sveta. Vidkinja Marija še vedno vsak mesec 25. dne v mesecu prejme sporočilo za svet. 

Medžugorje je po vsem svetu zaslovelo kot kraj, kjer se prikazuje Marija in ima številne duhovne sadove, zato tja prihajajo romarji od vsepovsod - kljub zadržanosti uradne Cerkve.

Romarji s celega sveta v Medžugorju. FOTO: Kruno Kozina

Cerkev se do prikazovanj še ni opredelila

Cerkev se do medžugorskih dogodkov še ni opredelila, najbrž tudi zato, ker se sploh še niso končala. Kardinal Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., je leta 1998 kot prefekt Kongregacije za doktrino vere dovolil zasebna romanja, pod pogojem, da ne veljajo kot uradna potrditev dogodkov, ki jih mora Cerkev še proučiti. 

O Medžugorju pišemo tudi v vodniku Romarske poti

Med letoma 2010 in 2014 je pod vodstvom kardinala Ruinija delovala mednarodna komisija o Medžugorju, vendar Vatikan njenih ugotovitev ni objavil. Papež Frančišek je leta 2018, leto po tem, ko je za pastoralno spremljanje in bdenje nad dogajanjem v Medžugorju tja poslal svojega predstavnika, apostolskega vizitatorja, poljskega nadškofa Henrika Hoserja, odobril cerkveno organizacijo romanj. Papežev tiskovni predstavnik je takrat dodal, da je »zaradi velikega pritoka ljudi, ki prihajajo v Medžugorje, in zaradi obilnih sadov milosti, ki iz tega izvirajo, odobritev sad posebne papeževe pastoralne skrbi za ta milostni kraj, da bi še naprej prinašal dobre sadove«. 

Številni sadovi vere 

O kakšnih duhovnih sadovih je govor? Največkrat je slišati o poživljeni veri, spreobrnjenjih, duhovnih poklicih, ki so vzniknili v Medžugorju. Brati je mogoče o ozdravljenjih, tudi telesnih, vendar v romarskem kraju najbolj poudarjajo notranja ozdravljenja. Obiskovalcu Medžugorja ne more uiti, da se pred 60 spovednicami na levi strani cerkve, kjer je mogoče izbrati spovednika glede na njegov označeni govorjeni jezik – velikokrat je na voljo tudi duhovnik, ki govori slovensko – običajno vijejo vrste. Kraj zato pogosto imenujejo kot največjo spovednico sveta. 

Apostolski vizitator v Medžugorju o posebni milosti tega kraja

Aldo Cavalli, ki ga je papež prosil, naj gre v Medžugorje kot apostolski vizitator, da bo ocenil, kaj se tam dogaja. FOTO: Marjan Pogačnik

Aldo Cavalli, trenutni apostolski vizitator v Medžugorju, je v pogovoru za Družino konec leta 2022 delil svoje vtise o tem svetem kraju. Dejal je, da je že pred prihodom v Medžugorje opazil je, da se mnogi romarji vračajo iz Medžugorja duhovno obnovljeni, navdušeni nad vero in željo po dejavnem sodelovanju v cerkvi. Ko je prispel v Medžugorje, pa je opazil, da se tam darujejo maše, častijo evharistijo, molijo rožni venec in je veliko spovedi. 

Ko je prispel v Medžugorje, je opazil, da tam potekajo duhovne prakse, kot so maše, evharistično češčenje, rožni venec in spovedi. Izpostavil je: "Sem prihajajo ljudje, ki dejavno sodelujejo pri molitvi, in to je nekaj temeljnega. Kdor pride sem, tega ne stori zato, da bi ta kraj obiskal, si ga ogledal, ampak da bi molil. Rekel bi, da je tistih, ki pridejo sem, da bi molili, 99 odstotkov. V določenem trenutku se v sebi spremenijo, imajo željo po spovedi, pa ne le po tem, da bi se spovedali, ampak da bi se spovedali in spremenili življenje. Prejmejo posebno milost, ki jih žene, da se vrnejo domov s starimi problemi, vendar z Nekom globoko v sebi, z Jezusovo in Marijino navzočnostjo. To je posebna milost. Tako sem opazil, da je Medžugorje postalo kraj posebne milosti, ki je v drugih krajih ni." 

Nalaganje
Nazaj na vrh