Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aleš Primc opozarja: Da se ne bi ponovil Celovec …

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 09. 2024 / 11:45
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2024 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aleš Primc opozarja: Da se ne bi ponovil Celovec …
Na shodu bodo že 16. protestirali proti gradnji spornega kanala C0. FOTO: Siniša Kanižaj

Aleš Primc opozarja: Da se ne bi ponovil Celovec …

Po treh mesecih poletnega premora bo ljubljanski Mestni svet danes, zadnji septembrski dan, nadaljeval svoje delo s popoldansko 16. redno sejo. To pa pomeni tudi, da se bodo uro prej, ob 14.30, pred Magistratom ponovno zbrali nezadovoljni Ljubljančanke in Ljubljančani ter podporniki njihovih prizadevanj od drugod.

To bo že 16. epizoda velikih shodov za zaščito čiste pitne vode pred zastrupitvijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jih prireja in vodi opozicijski mestni svetnik in predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine (GOD) Aleš Primc. Doslej se je na shodih, ki jih vselej spremlja tudi kulturni program, zvrstila že vrsta odmevnih govorcev, od neposredno vpletenih (kmet Brane Grad) do opozicijskih politikov (Aleš Hojs, Aleksander Reberšek, predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Anja Bah Žibert …) in Primčevih somišljenikov (dr. Boštjan M. Turk, dr. Tina Bregant …).

Pritiski na UE in po ministrstvih

Primc je pred shodom ponosno sporočil, da so tudi čez poletje obranili ljubljansko pitno vodo pred Jankovićevo zastrupitvijo, saj so preprečili, da bi župan do konca izgradil in zagnal nevaren in nezakonit kanal C0. Da bo to storil, je javno grozil tudi pred poletjem, prav tako se – tako Primc – izvajajo pritiski na Upravni enoti Ljubljana in po ministrstvih. »Ne smemo dovoliti, da Janković po tem smrtno nevarnem kanalizacijskem transportnem kanalu nad zajetji pitne vode dnevno spusti nad 3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak, in to po ceveh, ki puščajo, in na najbolj potresno nevarnem območju v Sloveniji,« opozarja.

Celovška katastrofa

Pri tem podčrtava, da glavnina medijev vztrajno molči o katastrofi v Celovcu, kjer že teden dni voda ni pitna zaradi fekalij v vodi, ki teče po vodovodnih ceveh, zato pijejo vodo iz plastenk, iz pip pa jo prekuhavajo. V izrednih razmerah v Celovcu sodelujejo vojska, civilna zaščita in gasilci, še po tednu dni pa javnosti niso sporočili vzroka, kar še veča negotovost in nemir med prebivalstvom. »S tamkajšnjimi prebivalci sočustvujemo in si želimo, da se razmere čim prej uredijo,« je pojasnil Aleš Primc.

Premierjeva dvoličnost

Hkrati pa naj bodo, je dodal, razmere v Celovcu skrajno svarilo, da bi res vsi razumeli, kako nevaren je Jankovićev »drekovod« nad zajetji pitne vode v Ljubljani in kakšna katastrofa grozi, če izgradnje in zagona kanala C0 ne bodo preprečili. Ob tem je spomnil na govor premierja dr. Roberta Goloba o vodi kot najdragocenejšem viru za skladno prihodnost na generalni skupščini ZN v New Yorku. »Prav neverjetno je, da Golob, ki to v New Yorku govori drugim voditeljev držav, doma skupaj z Jankovićem dela vse, da bi zastrupil vodo, ki jo vsak dan pije 420.000 ljudi,« je izpostavil Aleš Primc.

»Vztrajati moramo še naprej«

Prav zato je vse povabil na današnji shod pred Magistratom uro pred sejo ljubljanskega Mestnega sveta, »da zaščitimo pitno vodo v Sloveniji. Z našim vztrajanjem smo vodo doslej, hvala Bogu, obranili. Vztrajati moramo še naprej,« je odločen pobudnik protestnih shodov, ki še poziva: »Pridite in povabite naprej! Hvala vsem, ki prihajate. Skupaj smo že leto in pol obranili vodo pred Jankovićevo in Golobovo zastrupitvijo. Vabljeni, da spet množično pridemo pred Magistrat in pokažemo, da ne bomo dovolili zastrupitve vode za nas, naše otroke in vnuke.«

Nezakonitost izdaje odločbe

Spomnimo: upravna inšpekcija je na pobudo nekaterih lastnikov zemljišč ob kanalu C0 in Aleša Primca izvedla inšpekcijski nadzor izdaje odločbe državne sekretarke mag. Tine Seršen 29. decembra lani, da za nevaren kanal C0 nista potrebna presoja vpliv na okolje in okoljevarstveno soglasje, in ugotovila nezakonitost izdaje odločbe, saj jo je izdala oseba brez pooblastil in brez primerne izobrazbe za izdajo take odločbe. Biti bi morala pravnica (je pa magistrica mednarodnih odnosov), obenem tudi ni nikdar delala predpisanega izpita iz upravnega postopka.

V nasprotju z zakonom

»Ugotovitve upravne inšpekcije so nov velik dokaz nezakonitosti kanala C0 in našega pravičnega boja za čisto vodo v naših pipah! Seveda pa je odločba Tine Seršen, da za kanal C0 nista potrebna presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje, nezakonita zlasti tudi, ker je v nasprotju z Zakonom o varstvu okolja, ki jasno določa, da je za projekt, kakršen je kanal C0, nujno treba narediti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje,« je prepričan Primc, ki opozarja, da župan in premier intenzivno nadaljujeta aktivnosti in izvajata pritiske, da bi nekaznovano zastrupila pitno vodo, ki jo dnevno uporablja 300.000 Ljubljančanov in 120.000 Neljubljančanov.

Popolna sprega

In sicer prek Upravne enote Ljubljana, kamor so po njegovem s to nalogo pripeljali novega v. d. načelnika Marka Grujičića; prek ministrstev za naravne vire in prostor, kamor so s to nalogo pripeljali ministra Jožeta Novaka, in za javno upravo, kjer ima to nalogo minister Franc Props. Primc svari, da je popolna sprega Jankovića, vlade, tožilstva in sodišč velika nevarnost za pitno vodo in zdravje v Ljubljani in vsej Sloveniji, zato je res pomembno zavedati se nevarnosti in storiti vse za zaščito vode in s tem zdravja nas, naših otrok in vnukov.

Zaščita Jankovića in Goloba

»Če ne bomo zavarovali naše vode sami, je ne bo nihče. Če bomo dovolili, da bo voda enkrat zastrupljena, ne bodo pomagali jamranje, jeza in jok. In če bomo dovolili, da nam bodo zastrupili vodo, ne bo za to nihče odgovarjal, saj je Državni zbor 19. junija sprejel spremembe Zakona o kazenskem postopku, ki je iz nabora kaznivih dejanj črtal oškodovanje evropskih sredstev in onesnaženje pitne vode. Namen tega je neposredno povezan s kanalom C0, saj je vladna večina s tem zaščitila Jankovića in Goloba, da ne bi bila preganjana, ko bi prišlo do zastrupitve ljudi, ki bi jo povzročil kanal C0, če bomo dovolili njegov zagon,« izpostavlja Primc.

Oškodovanje evropskih sredstev

Po njegovem to dokazuje, da vsi vpleteni v nezakonite postopke gradnje kanala C0 vedo, da bodo zastrupili pitno vodo in so že oškodovali evropska sredstva, zato so se tako zaščitili pred kazenskim pregonom. Koordinator shodov je še podčrtal, da so doslej uspešno zavarovali pitno vodo, a je nujno nadaljevati množične shode, saj se Janković in Golob očitno sama ne bosta ustavila, saj delata ne le vse, da bi nad zbirališča vode dnevno spustila nad 3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak, temveč sta si tudi že uredila zakonodajo, da bosta zaščitena, če pride do zastrupitve ljudi z vodo.

Predlog za razpis referenduma

Na današnji seji bodo ljubljanski mestni svetniki odločali tudi o predlogu za razpis naknadnega referenduma o spremembah in dopolnitvah odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga je vložila svetnica Vesne Jasminka Dedić s sopodpisanima Tino Bregant (SLS) in Jasminom Feratovićem (Pirati). Po njihovem je referendum potreben, ker je Mestni svet s spremembo odloka izvzel 4 lokacij v krajinskem parku iz naravovarstvenega režima. V obrazložitvi so zapisali, da gre za škodljiv in družbeno neodgovoren odlok brez legitimnosti v javnosti.

Primčevo ustno svetniško vprašanje

V okviru vprašanj in pobud svetnikov ter odgovorov nanje bo tudi dvoje točk v povezavi s kanalom C0. Aleš Primc bo zastavil ustno svetniško vprašanje in pobudo glede ugotovitev inšpekcijskega zapisnika z dne 27. maja 2024 in od župana zahteval, da se na podlagi ugotovitev upravne inšpekcije nemudoma zaustavijo in končajo vsi postopki za izgradnjo nevarnega in nezakonitega kanala C0, ki ogroža življenja in zdravje Ljubljančank, Ljubljančanov in vseh, ki prihajajo v Ljubljano, ter s tem prepreči zastrupitev ljubljanske pitne vode.

Pisno vprašanje Tine Bregant

»Zorana Jankovića sprašujem, ali je bila nezakonita odločba mag. Tine Seršen del dokumentacije za pridobitev sredstev EU? Če je bila, prosim za odgovor, kako so lahko župan in njegove pravne službe tako očitno nezakonito odločbo priložili dokumentaciji za sredstva EU in s tem ogrozili njihovo pridobitev tudi za sicer nesporne dele projekta, denimo izgradnjo čistilne naprave in obnove kanalizacijskih cevi v Ljubljani,« še izpostavlja Primc. Vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na MOL Maja Žitnik pa je odgovorila na pisno svetniško vprašanje dr. Tine Bregant.

Odgovor z Občine

»Celoten kanalizacijski sistem Ljubljane deluje kot en sistem z eno čistilno napravo pred iztokom v Ljubljanico. Vsa odpadna voda, ki se zbira iz celotnega prispevnega območja, ki se razteza tudi prek občinskih meja, se očisti na enem mestu, v eni čistilni napravi, katere nadgradnja je tudi del istega okoljskega projekta. Čeprav se za vsako dograditev posameznega odseka kanalizacijskega sistema izdela samostojen projekt in pridobi gradbeno dovoljenje, predstavlja le del celote, ki samostojno ne more delovati brez povezanosti v kanalizacijski sistem. Za delovanje sistema je ključna povezanost sistema. To velja za vse komunalne vode, ne le za kanalizacijo ali za le en kanal,« je odvrnila Žitnikova.

Nalaganje
Nazaj na vrh