Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aktivno državljanstvo proti poveličevanju vseh totalitarizmov

Za vas piše:
J. P.
Objava: 12. 07. 2024 / 08:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2024 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aktivno državljanstvo proti poveličevanju vseh totalitarizmov
Če ob sprejemanju novele ne bo prišlo tudi do prepovedi poveličevanja in čaščenja komunizma, bo ta novela le še en ideološki in populistični pamflet brez vsakršne vrednosti, so prepričani v Aktivnem državljanstvu. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Aktivno državljanstvo proti poveličevanju vseh totalitarizmov

Civilna pobuda Aktivno državljanstvo se je odzvala na dejanje vladajoče koalicije, ki je v Državni zbor vložila predlog novele Zakona o varstvu javnega reda in miru.

V Aktivnem državljanstvu vložitev predloga novele, ki prepoveduje poveličevanje nacizma in fašizma, pozdravljajo, toda v isti sapi opozarjajo na njeno nepopolnost, saj ne omenja tretjega totalitarizma oziroma poveličevanja komunizma.

Brez prepovedi poveličevanja in čaščenja komunizma bo novela le »še en ideološki in populistični pamflet brez vrednosti«, opozarjajo. Izjavo za javnost Civilne pobude Aktivno državljanstvo proti poveličevanju vseh totalitarizmov, pod katero se je podpisal Robert Hlede, v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Izjava za javnost proti poveličevanju vseh totalitarizmov

Civilna pobuda Aktivno državljanstvo pozdravlja dejstvo, da je vladajoča koalicija vložila v Državni zbor predlog novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanje nacizma in fašizma (v nadaljevanju: novela), a hkrati s tem opozarja, da je omenjena novela nepopolna, saj ne omenja tudi tretjega totalitarizma oziroma poveličevanje komunizma, čemur smo prav tako priče v Sloveniji.

Aktivno državljanstvo utemeljuje svojo ugotovitev na dejstvu, da velikega gorja in trpljenja ljudi nista povzročila le fašizem in nacizem, ampak tudi in še bolj komunizem, sploh ob pomisli, da je slednji v nasprotju s prvima dvema povzročil ogromno gorja, ne le med nasilnim prevzemom oblasti, ampak tudi po prevzemu oblasti ali izvršeni komunistični revoluciji.

Dovolj se je spomniti na povojne poboje, ki so se zgodili na slovenskih tleh, oziroma na tisoče izvensodno umorjenih Slovencev, ki še dandanes nimajo groba in tudi ne mrliškega lista, pa je povsem jasno, da je bil komunizem zločinska ideologija, ki je ni možno z ničemer opravičiti in jo je treba tako kot vse druge totalitarne ideologije zakonsko prepovedati.

Če ob sprejemanju novele ne bo prišlo tudi do prepovedi poveličevanja in čaščenja komunizma, bo ta novela le še en ideološki in populistični pamflet brez vsakršne vrednosti in nič drugega kot poskus potvarjanja zgodovine ter prikrivanja nesposobnosti sedanje koalicije pri reševanju aktualnih problemov.

Nalaganje
Nazaj na vrh