Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akcija Podarimo knjige: tudi lanskim poplavljencem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 05. 2024 / 16:22
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 21:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Akcija Podarimo knjige: tudi lanskim poplavljencem
Prejemniki 23. dobrodelne akcije Podarimo knjige. Foto: Ivo Žajdela

Akcija Podarimo knjige: tudi lanskim poplavljencem

V torek, 14. maja 2024, so v Mestnem muzeju Ljubljana ob zaključku 23. vsakoletne dobrodelne akcije Podarimo knjige vrednostne bone za knjižna darila v skupni vrednosti 50.000 evrov izročili osmim slovenskim nevladnim ustanovam ter organizacijam Slovencev v zamejstvu.

Prejemniki 23. dobrodelne akcije Podarimo knjige. Foto: Ivo Žajdela

Namen akcije Podarimo knjige, ki poteka že 23. leto zapored, je bralkam in bralcem, še posebej tistim iz ranljivih skupin, omogočiti lažji dostop do knjig, ob tem pa številne ljudi, ne ozirajoč se na starost in spol, spodbuditi k branju.

Podelitev je bila v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: Ivo Žajdela

Podarili so več kot 2.200 žanrsko različnih knjig

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan Ivan Olip sta v obliki bonov podarili več kot 2.200 žanrsko različnih knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev.

Prejemniki so nevladne organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem in karitativnem področju, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

23. dobrodelna akcija Podarimo knjige. Foto: Ivo Žajdela

Letos knjige tudi lanskim poplavljencem

Odločili so se, da letos podarijo knjige Celovške Mohorjeve kar osmim nevladnim ustanovam, posebej tudi takim, ki so lani zaradi poplav in neurij utrpele veliko škodo.

Letošnji prejemniki so: Knjižnica Medvode, knjižnica Rečica ob Savinji, Osnovna šola Črna na Koroškem, Osnovna šola Železniki, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza kulturnih društev nemško govoreče skupnosti v Sloveniji in združenje Don Mario Černet.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 60.000 izvodov knjig v skupni vrednosti nad 1.150.000 evrov.

Slovenska karitas je vsakoletna prejemnica knjig. Foto: Ivo Žajdela

Akcija za ohranitev jezika in kulture

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je pozdravila akcijo in poudarila pomen, ki ga ima ohranitev jezika in kulture, kar še posebej velja za manjšine.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan Ivan Olip je v nagovoru dejal, da je bila glavna zamisel ob rojstvu Mohorjeve družbe dati narodu dobre in poučne knjige. S tem so jo leta 1851 ustanovili, kot prvo šolo kulture in omike. »Od tedaj deluje, raste in se krepi ter rodi žlahtne sadove. Podobna je močnemu drevesu z globokimi koreninami. Skupaj s slovenskim narodom je zadihala preporod narodov v 19. stoletju, bogatila slovensko srenjo z žlahtno domačo besedo in je bila tako svetilka vsem slojem naroda do danes že skozi 173 let.«

Župan občine Železniki Marko Gasser in predstavnica osnovne šole Železniki. Foto: Ivo Žajdela

Izdajanje knjig je temeljno poslanstvo MD

Ivan Olip je dejal, da je Mohorjeva družba zrasla iz globoke vere in trdnega zaupanja, da vsebuje vsako dobro seme neuničljivo moč rasti. »Zato je mogla prerasti ter premagati ideološke in politične razmere razburkanega prejšnjega stoletja naše zgodovine. Tako tudi še danes združuje Slovenski narod. Vedno je ostala pokončna in zvesta ciljem usta­noviteljev. Ob vseh zgodovinskih in svetovnonazorskih izzivih, zlasti še po drugi svetovni vojni, ko jo je nova oblast hotela podvreči svojim ciljem, je ostala zvesta svojim načelom ter tako postala dolgo edini povezovalni faktor zdomstva in zamejstva z matično domovino.

V današnjem močno globaliziranern in digitaliziranem svetu se ji postavlja še poseben izziv, da povezuje slovenski narod in plete mrežo vzajemnosti, povezanosti in edinosti v Slomškovem duhu. Knjiga kljub digitalizaciji ne sme izginiti z naših polic. To bi bila velika škoda. Izdajanje knjig in založništvo je bilo od vsega začetka glavno in temeljno poslanstvo MD. Tudi danes je kljub mnogim drugim nalogam (ljudska šola, jasli, vrtec, otroško varstvo, dijaški in študentski domovi, založba, tiskarna in knjigarna) ta dejavnost bistvenega pomena za MD.«

Predstavniki Knjižnice Medvode. Foto: Ivo Žajdela

Da jim bo v poduk in pomoč pri osebni rasti

Ivan Olip je še dodal, da so ponosni, da lahko Mohorjeva družba v Celovcu s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo za utrjevanje slovenskega jezika ter ohranjanja kulture in narodne identitete. Zahvalil se je veleposlanici Republike Avstrije Elisabeth Ellison-Kramer, avstrijskemu ministrstvu, uradu zveznega kanclerja za sodelovanje in pomoč v imenu vseh, ki bodo knjige prejeli, pa tudi gostiteljem, Mestnemu muzeju. Prejemnikom je zaželel obilo veselja pri prebiranju knjig. Da jim bo v poduk in pomoč pri osebni rasti pa tudi v podporo pri oblikovanju jezikovnega znanja.

Podelitev bona združenju Don Mario Černet iz Ovčje vasi v Kanalski dolini. Foto: Ivo Žajdela

Nalaganje
Nazaj na vrh