Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Akcija Dobrodelno okoli Slovenije

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 18. 04. 2021 / 18:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2021 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Akcija Dobrodelno okoli Slovenije

Akcija Dobrodelno okoli Slovenije

Akcija DOS je kolesarska vožnja Damija Zupija in Alojza Poglavca. Spremlja jo Slovenska karitas.

Dami Zupi (levo) in Alojz Poglavc vodita največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek. FOTO: Andrej Matič



Dobrodelno okoli Slovenije (DOS) je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko (praviloma) s cestnimi kolesi prekolesarijo traso po Sloveniji. S sodelovanjem Slovenske karitas ga vodita Dami Zupi kot organizator in ultramaratonski kolesar Alojz Poglavc. Lansko leto sta akcijo izvedla prvič, letos jo ponavljata. Potekala bo od 27. aprila do 1. maja, trajala bo pet dni in bo dolga 1225 kilometrov.

Pot za srečo otrok

Dami Zupi šteje 43 let, kolesari pet let, udeležuje se zahtevnih vzdržljivostnih preizkušenj doma in na tujem, predvsem na Hrvaškem. Alojz Poglavc je legenda kolesarstva, šteje 49 let, dvakrat je slavil na zahtevni preizkušnji Dirka okoli Slovenije.

Lanski projekt DOS, ki je nastal spontano v le tednu dni pred štartom, je bil izpeljan brez težav. V spremljevalni ekipi so bili Matej Brulc, Žiga Anžlovar, Miran Goleš, Andrej Matič, Boris Praznik, Borut Dvornik in Aljaž Bratkovič.

Lansko leto je sodelovalo več kot 150 kolesarjev, ki so prevozili 100 in vse do 500 kilometrov. Zbrali so več kot tisoč evrov, ki so jih namenili družini, ki jih je resnično potrebovala.

Letos zbirajo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Glavni koordinator projekta je Slovenska karitas. Uradni slogan projekta se glasi Pot za srečo otrok.

Kolesarska vožnja je razdeljena v petih zaporednih etap

Trasa vožnje ostaja enaka kot lani, prav tako koncept projekta. Edina sprememba je, da se kolesarska vožnja ne bo več odvijala nepretrgoma, torej ne tudi ponoči, temveč samo podnevi, v petih zaporednih etapah. Tako bodo privabili še več kolesarjev, ki bi se sicer udeležili vožnje, a jim nočna vožnja dela preglavice.

Po celotni trasi, ki jo bosta organizatorja odpeljeta v celoti, se lahko ostali kolesarji kjer koli pridružijo karavani in odpeljejo v njuni družbi del trase po izboru.

Tempo celotne vožnje bo zmeren

Vseh 1225 kilometrov trase so razdelili na pet etap.

1. etapa: Novo mesto–Portorož (277 km)

2. etapa: Portorož–Soča (303 km)

3. etapa: Soča–Prevalje (230 km)

4. etapa: Prevalje–Dobrovnik (190 km)

5. etapa: Dobrovnik–Novo mesto (225 km)


Udeleženci akcije Dobrodelno okoli Slovenije lansko leto ob Bukovniškem jezeru v Prekmurju.


Udeleženci lahko prevozijo celotno traso in si tako prislužijo naziv »DOS Finisher«, posamezno etapo, del posamezne etape ali virtualno prek Zoom povezave.

Zupija in Poglavca bo spremljalo spremljevalno vozilo, ki bo skrbelo za prevoz opreme, prehrane, napitkov, za načrtovanje postankov in orientacijo na trasi ter za vizualno in zvočno signalizacijo udeležencev.

Tempo celotne vožnje bo zmeren, ne bo tekmovalen niti ne turističen. Vsi, ki se želijo pridružiti, morajo biti v dobri telesni pripravljenosti.

Zbiranje sredstev

Organizirano bo GPS-sledenje, tako da lahko v vsakem trenutku vidimo, kje se kolesarja trenutno nahajata. Celotna vožnja bo tudi televizijsko pokrita in bo potekala v živo.

V času vožnje bodo zbirali sredstva za otroke pod okriljem Karitas na dva načina: vsi kolesarji prispevajo vsaj deset evrov ali prek SMS-sporočil za vse, ki bodo gledali projekt prek TV prenosa.

Lani sta kolesarja za traso porabila 54 ur in 28 minut

Lansko leto sta Dami Zupi in Alojz Poglavc prevozila 1225 kilometrov in premagala 14.640 višinskih metrov. Porabila sta 54 ur in 28 minut, najvišja točka na progi je bil Vršič (1611 metrov), od tega sta bila na kolesu 45 ur in 6 minut. V povprečju sta vozila s hitrostjo 27,2 km/h, najvišja izmerjena hitrost pa je znašala 79,9 km/h.

»Na vsej poti sva imela dejansko tri postanke, dvakrat za kosilo. Za eno uro pa sva se ustavila v nedeljo zjutraj, ko sva prišla s Černivca v Godovič, pet zjutraj je bilo, temperatura je padla na 3,7 stopinje Celzija. Zeblo naju je. Uro in deset minut sem počival v kombiju in se grel v spalni vreči. Alojz mi je kolegialno odstopil mesto v kombiju, on pa se je v spalno vrečo ulegel ob avto,« je o lanski vožnji pojasnil Zupi.

Z GPS-sledilnikom na spletni strani www.dos.si

Točno lokacijo, kjer bosta kolesarja, si bomo lahko z GPS-sledilnikom pogledali na spletni strani www.dos.si. Zupi pojasnjuje, da sta lani traso odpeljala »v enem šusu«, v 54 urah. »Letos sva se odločila, da bova traso odpeljala v petih etapah, vsak dan v povprečju 250 do 300 kilometrov. Že zaradi tega, da se nam lahko pridruži kakšen kolesar več, ki nima rad vožnje ponoči.«

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh