Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Afričani ne blokirajo sinode«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 10. 2015 / 09:34
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Afričani ne blokirajo sinode«

Ganski nadškof Palmer-Buckle: »Želimo si, da bi naše vrednote še bolje služile Cerkvi.«

Zahodnoafriški nadškof Gabriel Charles Palmer-Buckle iz ganske prestolnice Akre je odločno zavrnil domneve, da želijo afriški škofje na škofovski sinodi blokirati kakršne koli reforme. »Tu nismo zato, da bi kar koli blokirali, pač pa si želimo, da bi naše vrednote še bolje služile Cerkvi«, je nadškof ganske prestolnice pojasnil na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu.



Obenem je zavrnil očitke, da si afriški škofje ne prizadevajo dovolj proti diskriminaciji istospolno usmerjenih. Kot je pojasnil nadškof Palmer-Buckle, se glede tega vprašanja povsem strinjajo s papežem Frančiškom, ki je dejal: »Kdo sem jaz, da bi jih sodil.« Afriški škofje v svojih dokumentih spodbujajo spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo istospolno usmerjenih ter zatrjujejo, da so »tudi ljudje, ki se od nas razlikujejo, Božje hčere in sinovi in mi jih moramo kot take sprejeti«. Nadškof priznava, da je diskriminacije proti istospolno usmerjenim v Afriki še vedno zelo veliko, vendar zagotavlja, da škofje »storimo vse, kar je v naši moči«, zelo težko pa je čez noč spremeniti tisočletja stara kulturna prepričanja.

Ganski nadškof je izrekel tudi ostro kritiko povezovanja delitve zahodne razvojne pomoči s pogojem, da afriške države, ki naj bi to pomoč sprejele, pravno priznajo istospolne zakonske zveze. Takšen pogoj po njegovih besedah krši suverenost posamezne države.

Afriški cerkveni dostojanstvenik je zavrnil še očitke, da so nekateri afriški in azijski škofje delovni dokument za sinodo ocenili kot »preveč zahodnjaški«. »Ne zdi se nam, da so teme povsem evropske, to so teme celotne Cerkve.« Če Cerkev v Evropi skrbijo določena vprašanja, ta ista vprašanja skrbijo tudi Cerkev v Afriki. Seveda naj bi enako veljalo tudi obratno.

Pred začetkom sinode je bilo veliko razprav o seznamu afriških tez, v katerem naj bi bil zapisan tudi očitek, da zahod s svojim individualističnim življenjskim slogom uničuje afriške družine.

Dokument naj bi afriškim škofom pomagal, da bi na sinodi branili svojo celino pred zahodnim »neokolonializmom«, kot je zapisal prefekt vatikanske Kongregacije za bogoslužje, gvinejski kardinal Robert Sarah: »Zakaj bi morali misliti, da je dober, pravilen in vsesplošno uporaben le zahodni pogled človeka, sveta, družbe?« se sprašuje kardinal Sarah. 54 izmed skupno 270 sinodalnih očetov prihaja iz Afrike.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh