Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abbe Pierre: hude obtožbe proti francoskemu »očetu brezdomcev«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 07. 2024 / 09:45
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2024 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Abbe Pierre: hude obtožbe proti francoskemu »očetu brezdomcev«
Abbe Pierre decembra 1987. FOTO: Vatican Media

Abbe Pierre: hude obtožbe proti francoskemu »očetu brezdomcev«

Francoski duhovnik in kapucin Abbe Pierre (1912-2007), ki je zaslovel predvsem kot odločen borec proti revščini in brezdomstvu, je posthumno obtožen spolnega napada na več žensk.

Kot so včeraj sporočili iz gibanja Emavs, na to kažejo izjave sedmih žensk, ki so bile posnete in razčlenjene v imenu mednarodne in francoske skupnosti Emavs ter Fundacije Abbe Pierre s sedežem v Franciji. Predstavniki omenjenih organizacij pozdravljajo »pogum ljudi, ki so pričali in katerih besede so omogočile, da so se ta dejstva razkrila«. Kot je zapisano v izjavi, se obtožbe med drugim nanašajo na ponavljajoče se neokusne pripombe, povezane s spolnostjo, in neželene dotike.

Abbe Pierre s papežem Janezom Pavlom II. avgusta 1990. FOTO: Vatican Media

Kot poroča avstrijski Kathpress, je preiskavo sprožila pred letom dni prejeta izjava priče o spolnem napadu duhovnika na žensko. Po srečanju z domnevno žrtvijo je bila preiskava zaupana neodvisni skupini izvedencev, da bi ugotovili morebitne nadaljnje primere. Pristojni so zbrali izjave sedmih žensk, od katerih je bila ena v času napada mladoletna. Zbrane informacije bi torej lahko kazale na to, da je duhovnik v obdobju od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja do leta 2005 spolno nadlegoval in napadal zaposlene in prostovoljke ter članice organizacij Emavs, pa tudi mlade ženske iz svojega zasebnega kroga.

Po navedbah gibanja Emavs obstajajo razlogi za domnevo, da je prizadetih še več oseb, katerih število je težko oceniti.

»Hud pretres«

Po navedbah gibanja Emavs obstajajo razlogi za domnevo, da je prizadetih še več oseb, katerih število je težko oceniti. Predsednica Fundacije Abbe Pierre Marie-Helene Le Nedic je govorila o »hudem pretresu« po prejetih izsledkih raziskave. Kot je poudarila, je zdaj prednostna naloga, da se zagotovi popolna preglednost in pomaga prizadetim. Organizacije so napovedale nadaljnje preiskave: druge morebitne žrtve in priče vabijo, naj se zaupno obrnejo na gibanje Emavs, kjer jim bodo nudili tudi svetovanje.

Francoski škofje so osramočeni, da je takšna dejanja lahko zagrešil duhovnik.

Odziv francoskih škofov: globoko sočutje

Francoska škofovska konferenca se je na izjave o obtožbah spolnih zlorab odzvala s kratko izjavo. Škofje prizadetim zagotavljajo globoko sočutje. Osramočeni so, da je takšna dejanja lahko zagrešil duhovnik. V nadaljevanju znova potrjujejo svojo odločenost, da zagotovijo status Cerkve kot »varne hiše«.

Fundacija Abbe Pierre, ustanovljena leta 1988, se zavzema za spodbujanje socialnih stanovanj, obnovo propadajočih stanovanj in zavetišč za brezdomce. FOTO: Tatjana Splichal

Abbe Pierre, z rojstnim imenom Henri Antoine Groues, je leta 1949 ustanovil skupnost Emavs, ki se danes v skoraj 40 državah po vsem svetu bori proti revščini in brezdomstvu ter pomaga ljudem, da bi si znali pomagati sami. Poleg dejavnosti skupnosti Emavs se Fundacija Abbe Pierre, ustanovljena leta 1988, zavzema za spodbujanje socialnih stanovanj, obnovo propadajočih stanovanj in zavetišč za brezdomce. Abbe Pierre je umrl leta 2007 v starosti 94 let.

Nalaganje
Nazaj na vrh