Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Aba, Oče!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 01. 2019 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2019 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Aba, Oče!«

»Aba, Oče!«

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco govoril o podobi otroka v objemu očeta, ki ga ljubi z nežno ljubeznijo.

Papež Frančišek je v navzočnosti okoli 7.000 romarjev in obiskovalcev med današnjo splošno avdienco nadaljeval s katehezami o molitvi Očenaš. Naslov pete kateheze je bil »Aba, Oče!«.

Če si natančno ogledamo besedilo molitve, je dejal papež, bomo videli, da je vsa novost evangelija povzeta v nagovoru »Aba« - Oče. Ta aramejski izraz na nek način odraža Jezusov glas. Zelo redko je namreč, da v Novi zavezi aramejski izrazi niso prevedeni v grščino.

Kdor je spoznal Jezusa in slišal njegovo oznanilo, v sebi čuti zaupanje v Boga, ki ga lahko imenuje oče. Ne gre samo za uporabo simbola, v tem primeru podobe očeta, ki bi predstavljal skrivnost Boga. Gre za to, da je celoten Jezusov svet prelit v naše srce. Kdor to stori, lahko v resnici moli »Oče naš«. »Aba« je otrokovo zaupno, ganljivo poimenovanje očeta, ki izraža ljubezen in toplino, kakršno otrok najde v očetovem objemu. Ko poznamo priliko o usmiljenem očetu, lažje z zaupanjem molimo Očenaš. Bog namreč pozna samo ljubezen.

Očetove razprte roke v priliki zelo spominjajo na dušo matere, ki vedno ljubi svojega otroka. Dovolj je, da rečemo samo eno besedo, Aba, in že se lahko razvije krščanska molitev: »Kajti Bog te išče, četudi ga ti ne iščeš. Bog te ljubi, četudi si ga ti pozabil. Bog vidi v tebi lepoto, čeprav ti misliš, da si nekoristno zapravil vse svoje talente.« Za kristjana molitev pomeni »preprosto reči Aba, oče«, vendar moramo to izreči z otroškim zaupanjem. Bog namreč »pred nami ne bo skril svojega obličja, ne bo se zavil v molk. Rekel nam bo, da nas ni nikoli izgubil izpred oči in da je vedno ostal tam, zvest svoji ljubezni do nas. Nikoli ne pozabite reči 'Oče'.«

Vir: kath.net / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh