Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

950 milijonov udeležencev svetega leta

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2016 / 08:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

950 milijonov udeležencev svetega leta

Po škofijskih ocenah je sveta vrata prestopilo več kot polovica katoličanov po svetu; Vatikan je obiskalo 21 milijonov romarjev.

V nedavno zaključenem svetem letu usmiljenja na pobudo papeža Frančiška je po vsem svetu sveta vrata prestopilo okoli 950 milijonov ljudi. To oceno je v začetku tedna sporočil organizator jubilejnega romarskega leta, nadškof Rino Fisichella. V pretežno katoliških državah je sveta vrata prestopilo več kot 80 % vernikov. Glede na podatke posameznih škofij pa se je med katoliškim prebivalstvom dejavnosti v svetem letu udeležilo od 56 do 62 % vernikov.



Sveto leto, ki ga je papež Frančišek slovesno odprl 8. decembra lani, se je zaključilo minulo nedeljo, na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva. Za razliko od prejšnjih jubilejnih let so lahko katoličani v vseh škofijah po svetu obiskali svetišče s svetimi vrati in prejeli svetoletni odpustek. To možnost so imeli v stolnih cerkvah, pa tudi v drugih svetiščih in celo v zaporih. Na svetu živi okoli 1,2 milijardi katoličanov.

V Rimu se je po vatikanskih navedbah dogodkov v svetem letu udeležilo 21,3 milijonov romarjev. To število obsega prestope svetih vrat v štirih papeških bazilikah – baziliki sv. Petra, lateranski baziliki, baziliki sv. Pavla zunaj obzidja in baziliki sv. Marije Velike – in v Marijinem svetišču Divino Amore, kot je vprašanje medijev potrdil sodelavec iz ekipe nadškofa Fisichelle. V končno statistiko so vključene tudi udeležbe pri splošnih avdiencah in bogoslužjih.

Italijanski mediji so v svojih sklepnih poročilih ob koncu svetega leta govorili o »porazu« in opozarjali, da je bilo število dejanskih obiskovalcev Rima dosti nižje od pričakovanih 33 milijonov. Kako so prišli do tega ciljnega števila, pa ni povsem jasno. Nadškof Fisichella je med predstavitvijo bilance v ponedeljek pojasnil, da je vsakdo, ki je menil, kako je sveto leto v prvi vrsti in ravno zaradi gospodarske krize vir zaslužka, povsem napačno razumel njegov pomen.

Združenje rimskih hotelirjev Federalberghi je število nočitev v tekočem letu glede na povpraševanje ocenilo na 9,8 milijonov, 2 % več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Statistika med drugim vsebuje tudi turiste in poslovneže in ni omejena le na romarje.

Od 21,3 milijonov rimskih romarjev je bilo po vatikanskem štetju okoli 15 milijonov Italijanov, je dejal Helmut Rakowski, sodelavec v Papeškem svetu za pospeševanje nove evangelizacije, ki ga vodi nadškof Fisichella. Največjo romarsko skupino z 850.000 do 900.000 udeleženci predstavljajo Nemci, sledijo jim Američani, Poljaki in Španci.

Razliko med navedbami združenja hotelirjev je Rakowski pojasnil z morebitnim večkratnim štetjem ene in iste osebe pri različnih prireditvah; poleg tega statistika združenja Federalberghi niti vključuje dnevnih gostov niti nočitev pri sorodnikih ali v penzionih.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh