Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

800 let vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90 let kardinala Rodeta [FOTO, VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 17. 09. 2024 / 13:30
Oznake: Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2024 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
800 let vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90 let kardinala Rodeta [FOTO, VIDEO]
Na Brezjah so obhajali spomin na 800 let od vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90-letnico življenja kardinala Franca Rodeta. FOTO: Janez Kotar

800 let vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90 let kardinala Rodeta [FOTO, VIDEO]

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah so danes obhajali slovesnost ob 800-letnici vtisnjenja ran sv. Frančišku Asiškemu. Sveto mašo je daroval kardinal Franc Rode, ki bo te dni tudi sam praznoval 90 let svojega življenja.

Letos mineva 800 let, ko je sv. Frančišek Asiški prejel Kristusove rane. To se je zgodilo med njegovo molitvijo 17. septembra 1224 na gori La Verna v Toskani. Dogodka so se na tej gori spomnili s posebno slovesnostjo danes dopoldan. Z množico romarjev, ki so se zbrali na La Verni, so bili sočasno duhovno povezani tudi zbrani pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer je slovesnost vodil kardinal msgr. dr. Franc Rode, ob njem pa so somaševali frančiškani Slovenske frančiškanske province Sv. Križa.


Kaj pomenijo Kristusove rane?

V pridigi je kardinal Rode razmišljal o dogodku izpred osmih stoletij, ko je Frančišek Asiški s Kristusom sprejel zadnji pečat, ki ga je nosil vse do svoje smrti. Te svete rane so se v zgodovini Cerkve večkrat ponovile, med drugim je Rode omenil p. Pija in Magdaleno Gornik. Te rane so, kot je dejal, poistovetenje s trpečim Gospodom, ki je sprejel trpljenje v ljubezni do bratov in sester. »Po tej poti smo danes poklicani vsi,« je dejal Rode, »da to ljubezen uresničimo v trpljenju, preizkušnjah, dvomih. Vendar v podobnosti, da se nikoli ne bi končale v žalosti in zapuščenosti, ampak v slavi vstajenja.«

Kardinal Rode je v spomin priklical podobo sv. Frančiška s pričevanji svetnikovih sodobnikov. FOTO: Janez Kotar

Zbranim na Brezjah je skozi pričevanja Frančiškovih sodobnikov in ljudi, ki so proučevali njegovo življenje, Rode v spomin priklical tudi živo in svežo podobo tega svetnika. »Njegov ugled se v 800 letih ni zmanjšal,« je dejal Rode in dodal: »To, kar pri Frančišku izredno izstopa, je njegova ljubezen do Cerkve. Njegova zelo realna, nič idilična ljubezen do Cerkve. In to ljubezen je vlival svojim bratom. Učil jih je, naj ne pokažejo pretirane pozornosti slabostim, ki jih vidijo v Cerkvi.« Kot je dejal Rode, je sv. Frančišek slabosti, ki so bile v Cerkvi, videl, a se jim ni pridružil. »On ni bil upornik in ni razdvajal. Njegova moč je bila v ljubezni. Nikogar ni napadal, ampak vse je pomirjal in prinašal mir povsod, kjer je se pojavil.« Frančišek Asiški je, kot je dejal kardinal, vedel, da Cerkev reformiraš samo s trpljenjem za nevidno Cerkev in da napake v Cerkvi lahko odpraviš samo z zgledom junaških kreposti.

Fotogalerija Janeza Kotarja:

Kapelica in relikviarij sv. Frančiška Asiškega

Slovenski bratje frančiškani so častitljivi jubilej obeležili v baziliki pri Mariji Pomagaj na Brezjah, kjer hranijo relikviarij sv. Frančiška, v središču katerega je drevo, ki prikazuje drevo življenja. Okrog drevesa se vije trak, svetnikova življenjska pot. Na njej je tridimenzionalno upodobljenih sedem prizorov iz življenja sv. Frančiška.

Relikviarij sv. Frančiška. FOTO: Janez Kotar

Po sveti maši so se romarji v atriju frančiškanskega samostana pri kapeli sv. Frančiška Asiškega zmolili še litanije sv. Frančiška Asiškega.

Pri kapeli sv. Frančiška Asiškega so po maši zmolili še litanije. FOTO: Janez Kotar

Osebni jubilej kardinala Rodeta

Praznovanju častitljivega jubileja so na Brezjah dodali še praznovanje osebnega jubileja kardinala Rodeta, ki bo 23. septembra dopolnil 90 let življenja.

»Res hvala za vse, kar ste naredili za slovenski narod, za slovensko Cerkev in tudi za Cerkev po svetu,« mu je voščilo izrekel rektor svetišča p. Robert Bahčič in mu v dar poklonil faksimile, kartulo, list papirja, na katerega je sv. Frančišek lastnoročno napisal hvalnice Najvišjemu in blagoslov br. Leonu.

Kardinalu Rodetu je za njegovih 90 let življenja v imenu vseh zbranih voščil p. Robert Bahčič. FOTO: Janez Kotar

Kupi v trgovini

Novo
Brat Frančišek
Svetniki
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh