Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let od smrti dr. Antona Korošca

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2020 / 15:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2020 / 16:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
80 let od smrti dr. Antona Korošca

80 let od smrti dr. Antona Korošca

»S politično modrostjo, državniškim čutom, ljubeznijo do Slovenije je zgled vsem na vodilnih položajih.«

Od smrti dr. Antona Korošca danes mineva 80 let. FOTO: Ivo Žajdela



Na današnji dan pred 80 leti, v soboto, 14. decembra 1940, je umrl slovenski duhovnik in politik, narodni delavec in urednik dr. Anton Korošec, ki je v svojem času predstavljal vrh slovenskega intelektualnega življenja. Leta 1907 je bil izvoljen za poslanca Vseslovenske ljudske stranke v državnem zboru, v katerem je desetletje pozneje – 30. maja 1917 – kot predsednik Jugoslovanskega kluba prebral znamenito Majniško deklaracijo, ki je zahtevala združitev vseh Južnih Slovanov v eno državno enoto v okviru avstro-ogrske monarhije.

Predsedoval je Narodnemu svetu Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je 29. oktobra 1918 razglasil Državo SHS. Bil je podpredsednik prve vlade Kraljevine SHS in nato kot vodja SLS sodeloval v drugih desno usmerjenih vladah. Leta 1924 je postal podpredsednik vlade in do leta 1927 minister za notranje zadeve. Po atentatu na Stjepana Radića leta 1928 mu je kralj zaupal vodenje vlade, tudi nato v Živkovićevi vladi je – kot edini strankarski vodja – ostal minister. Po selitvi v opozicijo se je zavzel za Slovensko deklaracijo, na katero se je režim odzval tako, da je Korošca januarja 1933 konfiniral v Bosni. Leta 1935 je ponovno vstopil v centralno vlado kot notranji minister, pozneje tudi kot šolski minister. Umrl je v Beogradu, pokopan pa je na ljubljanskem Navju.

»Politik in duhovnik, ali bolje – duhovnik in politik. Kot tak je užival zaupanje in spoštovanje pred vojno zelo vernega slovenskega naroda. Skoraj pol stoletja je bil v prvi vrsti političnega dogajanja pri nas. Ob vseh menjavah vladarjev in prehajanjih iz ene države v drugo je imel pred očmi edinole vitalne interese slovenskega naroda. S svojo politično modrostjo, državniškim čutom, nesebično ljubeznijo do Slovenije pa je trajen zgled vsem, ki jih je narod zaupal vodilno vlogo v državi,« je ob stoti obletnici Majniške deklaracije o dr. Korošcu povedal kardinal msgr. dr. Franc Rode.

Na današnji dan pred 80. leti je k nebeškemu Očetu odšel duhovnik in slovenski politik v času pred 2. svetovno vojno,...

Objavil/a Nadškof Stanislav Zore dne Ponedeljek, 14. december 2020


»Na današnji dan pred 80 leti je k nebeškemu Očetu odšel duhovnik in slovenski politik v času pred 2. svetovno vojno, dr. Anton Korošec. 30. maja 1917 je v dunajskem parlamentu v imenu južnoslovanskih poslancev prebral Majniško deklaracijo. Na njegovem grobu na ljubljanskem Navju sem prižgal svečko in se z molitvijo zahvalil Bogu za dar njegovega življenja in pomembnega dela za samostojnost slovenskega naroda,« pa je danes zapisal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh