Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

75 let Kathpressa: prizadevanje za resnico in neodvisnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
75 let Kathpressa: prizadevanje za resnico in neodvisnost
Tudi avstrijska katoliška agencija Kathpress obhaja slovesen jubilej delovanja. FOTO: Nadškofija Dunaj/Stephan Schönlaub

75 let Kathpressa: prizadevanje za resnico in neodvisnost

Pri slovenskem katoliškem tedniku Družina danes slovesno obhajamo 70 let od izida prvega tiskanega izvoda. Še nekoliko starejša pa je avstrijska katoliška agencija Kathpress, s katero Družina uspešno sodeluje že več desetletij: minulo sredo so v frančiškanski cerkvi na Dunaju obhajali slovesno bogoslužje ob 75-letnici delovanja.

Jubilejno sveto mašo je zaradi koronaepidemije nekoliko pozneje daroval dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, kot avstrijski medijski škof med drugim tudi izdajatelj Kathpressa. Agencija Kathpress je »rojstni dan« sicer obhajala že novembra lani, njen prvi tiskani bilten je izšel 18. novembra 1946, sprva pod oznako »Katholische Pressezentrale«. Od 9. februarja 1947 naprej se je uveljavilo poimenovanje »Kathpress«. Slavnostni nagovor po jubilejnem bogoslužju je pripravil dunajski izvedenec za družbeno etiko prof. Alexander Filipovic.

Časnikarji morajo služiti resnici.

Krščanstvo je globoko prežeto z osnovnim prepričanjem, da je resnica dostopna vsem ljudem in da jo moramo takšno tudi narediti. Po besedah kardinala Schönborna mora ta odnos zaznamovati tudi dobro časnikarstvo. Časnikarji morajo služiti resnici. V Avstriji so lahko hvaležni, da jim je to delo omogočeno v svobodi. Delo časnikarjev ne bi smelo biti usmerjeno v senzacije, temveč bi moralo težiti k objektivnosti, to izpostaviti kot osrednjo temo in uporabnikom posredovati, »kaj se dogaja«.

V sklepnih besedah se je kardinal zahvalil vsem, ki so v zadnjih 75 letih oblikovali in skrbeli za Kathpress. Agencija izredno dobro uspeva, ker je organ Katoliške cerkve in zato tudi neodvisna: »Ne vezana na navodila, brez poročanja pristojnim, ampak v čisti časnikarski odgovornosti do resnice.« Kathpress velja za »zanesljiv vir informacij, ki mu lahko zaupamo«.

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn. FOTO: Kathpress/Michaela Greil 

O pomenu medijskega dela v Cerkvi

Zbrane na jubilejni slovesnosti je pozdravil tudi nadškof Franz Lackner, predsednik Avstrijske škofovske konference. Predvsem v zadnjih desetletjih se je izkazalo, »kako pomembno je medijsko delo, ki spremlja delo Cerkve na tem svetu. Cerkev mora obveščati, mora pojasnjevati, pogosto mora tudi kaj popravljati,« je pojasnil salzburški nadškof: »V zadnjih mesecih smo znova izkusili, kako pomembno je delo katoliških časnikarjev«, pa tudi s kakšnimi izzivi se soočajo naši sodelavci in sodelavke. To vsekakor ni lahka naloga, vendar je vredna vašega dela, tako nadškof Lackner.

Smo katoliška tiskovna agencija: delamo kot časnikarji, vendar s katoliškim profilom.

Glavni urednik in direktor agencije Kathpress Paul Wuthe je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je Kathpress v medijski krajini nekaj posebnega: »Smo katoliška tiskovna agencija: delamo kot časnikarji, vendar s katoliškim profilom. Da lahko izpolnjujejo to dvojno zahtevo, je pravzaprav razlog za jubilejno slavje. Časnikarski pogled agencije Kathpress sega daleč onkraj Avstrije in njenih sosednjih držav vse do vesoljne Cerkve, dotika pa se cerkvenih tem, ekumenizma in sveta religij, pa tudi »tistih tem, pri katerih so krščanska stališča in krščanska zavezanost družbeno pomembni,«, tako Wuthe.

Poziv k neodvisnemu časnikarstvu

Dunajski izvedenec za družbeno in medijsko etiko Alexander Filipovic se je v slavnostnem nagovoru zavzel za časnikarstvo, ki je neodvisno od države in tudi specifičnih gospodarskih interesov. Slabitev javne radiotelevizije, nesorazmerna krepitev tabloidnega časnikarstva, razvit sistem »lastniških medijev« ter tesne vezi med vlado, politiko in mediji so za to škodljivi in jih je treba označiti kot škodljive za demokracijo, je dejal Filipovic.

Glede agencije Kathpress je Filipovic na koncu izpostavil prizadevanja za skrbno in korektno usmerjeno časnikarstvo: »Naj Kathpress s svojim odličnim delom še naprej podpira javno komunikacijo v družbi in tako ostaja zgled drugim časnikarskim medijem.«

Iskrenim voščilom ob jubileju katoliške agencije Kathpress se pridružujemo tudi sodelavci Družine!

Voščila iz sveta Cerkve in medijev

Ob kardinalu Schönbornu so somaševali škof Werner Freistetter, škof Klaus Küng, glavni tajnik Avstrijske škofovske konference Peter Schipka, generalni vikar za Vzhodne cerkve Jurij Kolasa, p. Benno Mikocki, Kevin Randall z apostolske nunciature in prof. Matthias Beck. Iz sestrskih Cerkva so se bogoslužne slovesnosti udeležili srbski pravoslavni škof Andrej, sirski pravoslavni škof Emanuel Aydin in stolni dekan Rudolf Prokschi, predsednik Ekumenskega sveta Cerkva v Avstriji.

Navzoči so bili tudi predstavniki katoliških ustanov in organizacij ter drugih medijev, ki so slavljenki izrekli iskrena voščila. Tem se pridružujemo tudi sodelavci Družine!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Zmagoslavno leto
Monografije
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh