Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 let kapele v Martinju in predstavitev monografije

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 08. 2017 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
70 let kapele v Martinju in predstavitev monografije

70 let kapele v Martinju in predstavitev monografije

V »vasi pod srebrnim bregom« je bil rojen Božji služabnik Alojzij Kozar.

V Martinju so včeraj obhajali slovesno bogoslužje ob 70-letnici kapele Srca Jezusovega in Srca Marijinega, ki je ob tej priložnosti dobila novo preobleko. Domači župnik Dejan Horvat je pred slovesno okrašeno kapelo pozdravil škofa dr. Petra Štumpfa, ki je daroval sveto mašo, druge duhovnike, župane in predstavnike družbenega življenja, vernike iz Porabja, pohodnike iz Odranec in druge zbrane.



Škof dr. Peter Štumpf je v pridigi spregovoril o pomenu te kapele, o vernih ljudeh, ki so jo gradili in ki zanjo skrbijo. Posebej je spomnil na Božjega služabnika Alojzija Kozarja, tamkajšnjega domačina, ter župnika Ivana Camplina, ki je 25 let živel v Martinju in s svojim delom zapustil nepozabno sled. Po pridigi je škof blagoslovil obnovljeno kapelo z vitraži, križevim potom in drugo opremo, urejeno okolico kapele, doprsni kip župnika Ivana Camplina ter podobo angela, narejenega iz debla lipe, ki je rasla pred kapelo. V znamenje hvaležnosti za vse darove so domači verniki na začetku darovanja prinesli pred oltar načrt kapele, seznam darovalcev iz časa gradnje, pridigo Božjega služabnika Alojzija Kozarja ob 20-letnici kapele, knjigo Ivana Camplina Mojih 90 let in knjigo Cirila Kozarja Martinje – vas pod Srebrnim bregom ter kruh in vino za sveto daritev.



Popoldne je sledil Kozarjev pohod, med katerim so si pohodniki ogledali vas Martinje in se ustavili pri križu iz časa prve svetovne vojne, na Kozarjevi domačiji in pri Srebrni hiši. Slovesnost se je končala pri kapeli s petimi litanijami Matere Božje.



Na praznik združitve Prekmurja z matičnim narodom pa so v Centru kulture in sožitja Srebrna hiša v Martinju, ki deluje v okviru Škofije Murska Sobota, predstavili monografijo Cirila Kozarja Martinje – vas pod Srebrnim bregom. Kot je povedal avtor Ciril Kozar, je knjigo pripravil ob 70-letnici blagoslovitve kapele, nastajala pa je od novega leta, ko je začel intenzivneje zbirati podatke in slikovno gradivo. Čeprav je vas majhna, mu je uspelo zbrati veliko arhivskega gradiva, fotografij in dokumentov. V knjigi, ki obsega 192 strani velikega formata, je lahko uporabil le del bogatega arhivskega gradiva. Knjiga je razdeljena na poglavja: Opis, Zgodovinski oris, Šola v Martinju, Kapela v Martinju, Božji služabnik Alojzij Kozar, Ivan Camplin, KUD in kultura, Moški kvartet Martinje, PGD Martinje, in ŠD Srebrni breg. Dodanih je nekaj pesmi različnih avtorjev o Martinju ter vrsta fotografij, ki prikazujejo nekdanje in današnje hiše ter ljudi. Bogastvo knjige so številne stare in nove fotografije (319), podatki o preteklosti in sedanjosti vasi na slovenskem obrobju, ki pa vseeno polno živi svoje življenje na različnih področjih in je dala kar nekaj velikih ljudi, med katerimi je na prvem mestu gotovo Božji služabnik Alojzij Kozar, rojen v Martinju leta 1910.



Ob sklepu lepo obiskane predstavitve se je avtor Ciril Kozar iskreno zahvalil vsem, ki so na kakršen koli način sodelovali pri nastajanju knjige.

Vir: katoliska-cerkev.si / www.skofija-sobota.si
Foto: Škofija Murska sobota

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh