Krofi (fini krapi) in španski veterci
Krofi (fini krapi) in španski veterci
Krofi (fini krapi): V presejano moko daj pecilni prašek, vlij vzhajan kvasec, zamešaj vanj nekoliko moke, nato naj dobro vzhaja.
Krofi (fini krapi)
1 kg moke
zavitek pecilnega praška
kvasec iz 5 žlic mleka, žličke sladkorja in 5 dag kvasa
½ l mleka
1 dl kisle smetane
8 dag sladkorja
8 rumenjakov
1 dag soli
2 žlici ruma
limonina lupinica
7 dag masla
maščoba za cvrenje
vaniljev sladkor za posip
V presejano moko daj pecilni prašek, vlij vzhajan kvasec, zamešaj vanj nekoliko moke, nato naj dobro vzhaja. Medtem žvrkljaj neprekuhano mlačno mleko, kislo smetano, sladkor, rumenjake in sol, pridaj rum, limonino lupinico, in ko je vse dobro spenjeno, prilij stopljeno maslo, vlij v moko h kvasu in zamesi testo ter ga prav dobro pregneti. Vzhajano testo nežno zvaljaj za prst debelo in z obodcem izkroži krape. Krape položi dva prsta narazen na prtič, pokrij jih in postavi na topel prostor, kjer naj vzhajajo; dobro je, če napol vzhajane krape obrn...